Ucraïna es retira d'Avdíivka per evitar que les tropes quedin encerclades per Rússia

Zelenski explica que la retirada d'un dels objectius més buscats de l'exèrcit rus a la regió de Donetsk és una maniobra "lògica" per salvar la vida dels soldats

Redacció/AgènciesActualitzat

La victòria russa més gran dels últims mesos. Ucraïna ha anunciat aquest diumenge la retirada de les seves tropes a Avdíivka, ciutat del Donbàs. L'avançament de les tropes russes i les veus de l'exèrcit ucraïnès sobre la impossibilitat de mantenir aquest front, han fet caure la ciutat del Donbàs, que Moscou considera seu des del setembre del 2022.

La decisió arriba un dia després que l'exèrcit ucraïnès es retirés de la posició de defensa antiaèria Zenit, al flanc sud-est del conflicte.

Ho ha explicat Oleksandr Sirski, el cap de les forces armades d'Ucraïna, al seu compte de Facebook:

"Tenint en compte la situació operativa a Avdíivka, per evitar l'encerclament i preservar la vida i salut dels militars, vaig decidir retirar les nostres unitats de la ciutat i passar a la defensa en línies més favorables."   


"Tornarem a Avdíivka"

Sirski assegura que estan prenent mesures per estabilitzar la situació i mantenir posicions i promet que tornaran a Avdíivka. Defensa que la vida del personal militar és el valor més alt.

Els soldats ucraïnesos "han complert amb dignitat el seu deure militar, han fet tot el possible per destruir les millors unitats militars russes i han patit pèrdues significatives en termes personals i d'equip", segons Sirski.

L'exèrcit ucraïnès defensant Avdíivka davant l'avanç de les forces russes (Serhii Nuzhnenko via REUTERS)

 

"Una decisió molt lògica"

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha qualificat la retirada de les tropes de "molt lògica i professional". En la seva intervenció a la Conferència de Seguretat de Múnic, ha explicat que un dels principals objectius és salvar "el màxim nombre possible de vides ucraïneses".

En sintonia amb Sirski, ha insistit que protegir la vida dels seus soldats, més enllà de l'armament, és l'element clau de la seva defensa. Una prioritat que ja havia defensat el dia abans a Berlín.


Diversos intents fallits

Avdíivka, als afores de la capital de Donetsk, era un dels principals bastions a la regió i un dels objectius de l'exèrcit rus després de conquerir les ciutats de Bakhmut i Màrinka. Ja havien intentat capturar aquesta ciutat almenys dues vegades des de l'inici de la invasió d'Ucraïna, el 24 de febrer del 2022.

Segons un informe publicat, aquest dijous, per l'Institut per a l'Estudi de la Guerra (ISW), un grup de recerca i anàlisi amb seu a Washington, l'exèrcit rus estaria fent uns moviments tàctics que podrien obligar l'exèrcit ucraïnès a replegar-se.  

Els últims dies, Ucraïna va enviar reforços a Avdíivka, però els comandants van reconèixer que era difícil mantenir el control de la ciutat perquè els russos enviaven cada vegada més homes i tallaven les línies de subministrament i comunicació de les forces ucraïneses. 

Zelenski afirma que les accions de les seves tropes només està limitada per la manca de munició i míssils de llarg abast d'Occident, la qual cosa permet a Rússia adaptar-se a la situació al camp de batalla. "Avdíivka n'és la prova", ha afegit durant la seva intervenció a la Conferència de Seguretat de Múnic.

 

 

Zelenski torna a convidar Trump a Ucraïna

El president ucraïnès ha convidat de nou l'expresident dels Estats Units Donald Trump a Ucraïna. S'ha ofert a acompanyar-lo personalment a la zona de combat.

Un oferiment que Zelenski va fer a Múnic per "mostrar què significa de veritat la guerra als que prenen les decisions". No és la primera vegada que Zelenski convida públicament Trump a visitar Ucraïna.

L'expresident nord-americà ha assegurat diverses vegades que, si torna a ser elegit president, posarà fi a la guerra en 24 hores. Aquesta setmana, Trump també ha dit que és partidari que els Estats Units ofereixin finançament a Ucraïna en forma de crèdits.

Sobre el risc que no s'acabi aprovant aquest ajut, Zelenski va dir que guanyaran aquesta guerra "amb o sense ells, no tenim cap altre camí". 

ARXIVAT A:
Ucraïna
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut