Els esprais més venuts són de gel, costen menys de 20 euros i inclouen un component que marca l'agressor durant hores
Catalunya migdia

Turistes, gent gran i homes: s'estén l'ús dels esprais de defensa personal

La demanda d'aquestes eines es manté a l'alça des de fa cinc anys i les persones de mitjana i avançada edat ja en compren més que els joves

Els esprais de defensa personal els podem guardar fàcilment a la butxaca, costen poc menys de 20 euros i els pot comprar qualsevol que sigui major d'edat. Són uns productes que mantenen un elevat nivell de vendes des de fa cinc anys, quan la seva demanda es va disparar un 40% arran de casos mediàtics com el de la violació de La Manada.

La tendència la confirmen el Gremi d'Armeries de Catalunya i Nidec, una de les principals distribuïdores del sector, que també observen un fort repunt de vendes cada vegada que transcendeix un nou cas d'agressió sexual o assalt violent.

L'armeria Ravell, del centre de Barcelona, va vendre més de 2.000 esprais de defensa el 2023 (Catalunya Ràdio/Roger Segura)

Hi ha armeries del centre de Barcelona que en venen més de 2.000 unitats cada any. Segons el president del gremi i responsable de l'armeria Roca de Barcelona, Carles López, el nivell de demanda actual ha vingut per quedar-se. Ho justifica per "l'increment de la sensació d'inseguretat i pel coneixement de molta gent que es poden comprar esprais de defensa de forma lliure i legal."

Actualment, a l'Estat només estan considerats legals tretze models d'esprai de defensa personal. Són tots els que estan inclosos al llistat de productes homologats pel Ministeri de Sanitat, que s'actualitza periòdicament.


Percepció d'inseguretat

Especialment a la capital catalana, les armeries reben un degoteig de turistes a la recerca d'esprais per evitar robatoris. Amb tot, el perfil més habitual dels compradors és cada cop més variat. Fa uns anys predominaven les compres que feien noies joves, però ara ja en compren pràcticament tant homes com dones, com assenyala Joan Huguet, de l'armeria Ravell de Barcelona:

"Tenim turistes, gent gran i persones que comencen a treballar molt d'hora o que pleguen molt tard. Quan surten casos de violència masclista es noten repunts de públic femení, però hi ha clients de totes les edats. Potser els joves en queden més apartats."

Les notícies que apareixen als mitjans tenen un efecte directe sobre la demanda, però aquí també hi influeix la percepció d'inseguretat. És el cas de l'Òscar, un veí de Barcelona que ha comprat un esprai de defensa personal a la seva parella perquè "treballa de nit i recentment ha tingut un parell d'ensurts".

Els esprais de defensa personal són petits i es poden dur fàcilment a la butxaca o a la bossa (Catalunya Ràdio/Roger Segura)

Els més venuts: de gel i amb marcador invisible

Els models d'esprai homologats a Espanya s'ofereixen en format d'aerosol, d'escuma o de gel. Aquests últims inclouen un component ultraviolat que marca l'agressor i permet a la policia identificar-lo fins a 48 hores després de ruixar-lo, i són els que es venen més, segons López:

"Són de base natural, no tenen efectes secundaris i la seva base és pebre. El de gel té l'avantatge que, en no ser d'aerosol, no es condensa a l'aire i es pot projectar a fins a quatre metres de distància."

Els principals components d'aquests esprais són substàncies que es troben als pebrots picants i que provoquen efectes locals sobre l'agressor com ara irritació dels ulls i de les vies respiratòries. Les molèsties s'esvaeixen al cap d'uns minuts, però podrien portar complicacions en cas d'exposició prolongada.

Jordi Mestres, metge de família i vocal de la CAMFiC, recorda que, si el primer impacte ja ha aconseguit l'efecte desitjat, no s'ha d'insistir perquè "pot generar problemes, sobretot si entra en contacte amb les vies respiratòries."

Els esprais de defensa personal també es fan servir com a eina per repel·lir animals perillosos i estan incorporats a l'equipament policial. És una eina que, per exemple, fan servir algunes unitats dels Mossos d'Esquadra i, també, policies locals i cossos de vigilants d'arreu del país.


L'únic requisit és tenir 18 anys

El reglament d'armes estableix que qualsevol persona major d'edat pot comprar un esprai de defensa personal. Això sí, ha d'acudir presencialment a una armeria i mostrar algun document identificatiu. Els esprais s'han de transportar ben guardats, per exemple dins d'una bossa, i només es poden fer servir per defensar-se.

La policia denuncia la tinença, exhibició o utilització d'esprais no homologats amb sancions que oscil·len entre els 600 i els 30.000 euros, tal com estableix la llei de protecció de la seguretat ciutadana, coneguda pels seus detractors com a "llei mordassa".

Ho recorden els Mossos d'Esquadra i també la Guàrdia Civil, que cada any enxampa a la duana de la Farga de Moles desenes de persones amb aerosols il·legals comprats a Andorra.

Aquest cos policial assegura que, en els últims temps, no ha detectat que existeixi un mercat negre d'aquests productes ni que se'n venguin en establiments no autoritzats.

ARXIVAT A:
Seguretat
Anar al contingut