Menors retinguts a l'espera d'anar a un alberg
Més de 2.300 menors han estat retinguts pel govern Trump des de l'abril

Trump es planteja mantenir separades les famílies d'immigrants durant mesos

Pretén allargar la detenció mentre durin els procediments d'immigració

RedaccióActualitzat

El president dels Estats Units, Donald Trump, vol allargar la detenció de les famílies d'immigrants indocumentats i retenir-les durant mesos, segons un document presentat davant d'un tribunal de Califòrnia.

La raó adduïda pels advocats del Departament de Justícia és no separar les famílies mentre durin els tràmits legals.

"El govern no separarà les famílies, sinó que les mantindrà unides mentre es tramiten els procediments d'immigració quan siguin detinguts en o entre els ports d'entrada."

Com que els tràmits es poden allargar mesos o fins i tot anys, a la pràctica significa que els familiars no quedaran en llibertat fins passat un llarg període.

El president Trump havia introduït la política de tolerància zero, per la qual separava les famílies. Imputava delictes migratoris als pares per enviar-los a la presó i tancava els fills en albergs. El gran rebuig que això va generar tant dintre dels Estats Units com a l'estranger el va obligar a suspendre aquestes mesures. A més, s'hi va veure obligat per l'ordre judicial de tornar a reunir fills i pares.

Vídeo relacionat: Un jutge ordena reunir les famílies separades per la política migratòria de Trump

Els jutges es basaven en l'acord Flores, de 1997, que no permet allargar innecessàriament la detenció de menors. I, si no és possible alliberar-los, obliga a donar-los el lloc d'acollida menys restrictiu possible. L'acord porta el nom de Jenny Lisette Flores, una noia que va fugir de la guerra civil al seu país, el Salvador, i va ser detinguda a Califòrnia el 1985, quan tenia quinze anys.

De moment, el govern ha demanat al Pentàgon que habiliti bases militars o campaments provisionals amb una capacitat total de 12.000 persones per acollir famílies d'immigrants.

Denúncia de cinc joves

Precisament, aquest dissabte, cinc menors immigrants detinguts han denunciat el govern dels Estats Units davant d'un tribunal de Califòrnia. Al·leguen que s'estan aplicant polítiques i pràctiques de manera il·legal per prolongar la seva detenció i endarrerir la reagrupació amb les seves famílies. També afirmen que els administren antidepressius sense el seu consentiment.

La denúncia compta amb el suport d'organitzacions com el Centre Nacional de Dret Juvenil i el Centre pels Drets Humans i el Dret Constitucional.

 

ARXIVAT A:
Trump Migracions
Anar al contingut