Una imatge de l'assalt al Capitoli (EFE)

Trump, durant l'assalt al Capitoli: "No vull dir que el procés electoral s'ha acabat"

Va trigar més de 3 hores a demanar públicament a la multitud que marxés

Josep Maria Camps ColletActualitzat

La comissió parlamentària dels EUA que investiga l'assalt al Capitoli del 6 de gener del 2021 ha acabat aquest dijous la feina fins al setembre i ha analitzat l'actitud de Donald Trump aquell dia.

En concret, han visionat els vídeos bruts del missatge que va penjar Trump a Twitter, i que mostren com es va resistir a admetre que havia perdut les eleccions.


"No vull dir això"

En el vídeo se'l veu al faristol llegint la declaració escrita, i aturant-se perquè no vol dir que "el procés electoral s'ha acabat", i la seva filla Ivanka, que li feia d'assessora, l'ajuda:

Donald Trump: "Però aquest procés electoral s'ha acabat. El Congrés ha certificat els resultats. No, no vull dir que les eleccions s'han acabat, només vull dir... Només vull dir que el Congrés ha certificat els resultats, sense dir que el procés electoral s'ha acabat, d'acord?"

Ivanka Trump: "En comptes de dir 'el Congrés l'ha certificat' posem 'ara el Congrés l'ha certificat'..."

Donald Trump: "No vull dir que el procés s'ha acabat. Deixa-m'ho veure. Anem al paràgraf anterior..."

 

Aquest vídeo el va penjar quan ja feia més de 3 hores que la multitud estava assaltant la seu del Congrés i del Senat dels Estats Units per defensar-lo a ell com a president.

El demòcrata Bennie Thompson, president de la comissió d'investigació, precisament li retreu que trigués tant a fer una declaració pública:

"Era l'única persona al món capaç de parar la multitud, però no el van poder mobilitzar ni els seus assistents ni els seus aliats i va ignorar les peticions desesperades de la seva pròpia família, inclosos els seus fills Ivanka i Donald Jr."



1 minut contra 187 minuts

En total van passar 187 minuts entre el discurs en què va animar la multitud a manifestar-se davant del Capitoli i el tuit amb el vídeo demanant que marxessin.

Aquest dijous la llavors portaveu adjunta de la Casa Blanca, Sarah Matthews, ha assegurat que, si hagués volgut, Trump només hauria trigat "un minut" a sortir per televisió.

Però segons els testimonis que han declarat fins ara, es va dedicar a contemplar l'assalt per l'emissió en directe que en va fer la cadena conservadora Fox News.

El primer condemnat per l'assalt al Capitoli, sentenciat a 8 mesos de presó
L'assalt al Congrés dels Estats Units va deixar 4 persones mortes i diversos ferits (Shannon Stapleton/Reuters)

Va intentar que el portessin al Capitoli

També va trucar als seus col·laboradors al Capitoli perquè endarrerissin la certificació dels resultats, últim tràmit per declarar Joe Biden com a president electe i que és el que l'assalt va intentar impedir.

I fins i tot va intentar que els conductors el portessin al Capitoli, segons va explicar a finals de juny un dels testimonis més importants, Cassidy Hutchinson, llavors ajudant del seu cap de gabinet.

Altres testimonis han assegurat que si Trump hagués aparegut allà en ple assalt, l'incident s'hauria convertit en "alguna cosa més" que el que va passar, un eufemisme per suggerir un cop d'estat.

El pànic dels serveis secrets

Es calcula que en la manifestació hi van participar unes 10.000 persones, 800 de les quals van entrar en tromba al Capitoli i van provocar el pànic entre els congressistes i els treballadors.

Precisament aquest dijous també s'ha divulgat com van viure aquells moments els membres dels serveis secrets que estaven al càrrec de la seguretat del vicepresident Mike Pence, que ja es veien morts i van trucar a les famílies per acomiadar-se.

Pence, per cert, va ser durament criticat per Trump en aquells moments via Twitter perquè es va negar a anul·lar les eleccions, un dels pocs tuits que va publicar durant l'assalt.


Missatges esborrats

El comitè no ha pogut analitzar els missatges de text enviats el 5 i el 6 de gener pels serveis secrets que haurien pogut aportar més detalls del que va passar, perquè la majoria es van esborrar.

Precisament el Departament de Seguretat Nacional ha posat en marxa una investigació penal per aquesta eliminació i ha requerit als serveis secrets que aturin la seva per no interferir-hi.

41 mesos de presó per al xaman de QAnon, l'home amb banyes de bisó de l'assalt al Capitoli
Jacob Chnasley, el 6 de gener a les escales del Capitoli (EuropaPress/Douglas Christian)

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsTrump
Anar al contingut