Quan era president dels EUA, Trump ja va ser molt crític amb l'OTAN (Reuters/Sam Wolfe)

Trump diu que animaria Rússia a atacar els països que no paguen la quota de l'OTAN

La Casa Blanca acusa el republicà de posar en perill la seguretat dels Estats Units i l'estabilitat global

RedaccióActualitzat

Donald Trump ha tornat a sorprendre amb unes declaracions. En aquesta ocasió, ha deixat estupefactes els països de l'Europa occidental que integren l'OTAN juntament amb els Estats Units.

Durant un míting a Carolina del nord, l'expresident i aspirant a candidat republicà a la reelecció ha deixat clar que no pensa defensar els socis de l'Aliança Atlàntica que no paguin la seva contribució, si són atacats. 

Referint-se al que sembla una reunió de l'OTAN a la qual va assistir, Trump ha explicat que el president "d'un país gran" que no ha identificat li va preguntar: "Si no paguem, i Rússia ens ataca, ens protegirà?" 

"No has pagat? Ets un delinqüent?", hauria demanat Trump, segons el seu relat, abans de respondre: "No, no us protegiria."

Lluny de deixar-ho aquí, Trump hauria anat més enllà afegint: "De fet, els encoratjaria [els russos] a fer allò que dimonis vulguin"

I ha reblat el seu discurs electoral proclamant: "S'ha de pagar."

Trump es refereix als països que no compleixen el llindar de despesa: un 2%. Molts no ho fan, en efecte, com Espanya, que gasta 1,3. Però resulta que no és una obligació. 

Durant el seu mandat, Trump va ser molt crític amb l'OTAN i va arribar a amenaçar de sortir-ne. No va fer-ho, però va retallar els fons de Defensa per a l'Aliança i va queixar-se que els Estats Units pagaven més del que corresponia.

"Un per a tots, tots per a un"

Les paraules de Trump contradiuen el tractat de l'OTAN, que estableix la defensa mútua entre els estats membres si un d'ells és atacat.

L'Aliança Atlàntica s'ha pronunciat sobre les paraules de Trump. Jens Stoltenberg ha dit que soscaven la seguretat dels països de l'Aliança Atlàntica:

"Qualsevol suggeriment que els aliats no es defensaran entre si soscava tota la nostra seguretat, inclòs el dels Estats Units, i posa els soldats nord-americans i europeus en més risc"

També han respost alguns socis, com Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, ministre de Defensa de Polònia, que ha remarcat que "el lema de l'OTAN, 'un per a tots, tots per a un', és un compromís concret" i ha denunciat que "soscavar la credibilitat dels països aliats significa debilitar tota l'OTAN".

Seu central de l'OTAN, a Brussel·les (Reuters/Yves Herman)

La perspectiva que els Estats Units puguin abandonar l'OTAN si Trump torna a la Casa Blanca ha impulsat els congressistes a aprovar una llei que exigeix el vot de dos terços del Senat per sortir de l'Aliança.

Des de la Casa Blanca, la condemna ha estat més contundent: "Animar règims assassins a envair els nostres aliats més pròxims és espantós i no té cap sentit, i posa en perill la seguretat nacional dels Estats Units, l'estabilitat global i la nostra economia", ha valorat el portaveu Andrew Bates.

"En lloc de cridar a la guerra i promoure el caos, el president Biden continuarà donant suport al lideratge nord-americà", ha afegit.

ARXIVAT A:
Estats UnitsOTAN
Anar al contingut