Zona acordonada pels Mossos
Quan els serveis d'emergència han arribat al pis han trobat el nen mort i la mare ferida (3Cat)

Un nen de 5 anys assassinat i la mare ferida en un possible cas de violència vicària a l'Empordà

El pare, detingut pels Mossos, hauria reconegut els fets durant la reconstrucció del crim al domicili familiar a Bellcaire d'Empordà

Redacció/AgènciesActualitzat

Els Mossos d'Esquadra investiguen la mort d'un nen de cinc anys i l'apunyalament de la seva mare, de 29, aquesta matinada a Bellcaire d'Empordà, al Baix Empordà. La principal hipòtesi de la policia és que es tracti d'un cas de violència vicària, quan un home agredeix els fills per fer mal a la mare.

L'avís l'ha donat a les cinc de la matinada una veïna a qui la dona ferida ha demanat ajuda. Els efectius del SEM que s'han desplaçat al domicili l'han traslladat a l'Hospital Josep Trueta de Girona on continua estable dins la gravetat, però no han pogut salvar el menor, que ha mort a causa de les ferides.

El pare havia fugit a peu i la policia ha activat un ampli dispositiu de recerca que ha permès localitzar-lo cap a les onze del matí en un carrer cèntric d'Albons. Els Mossos l'han detingut i l'han traslladat a la comissaria de la Bisbal d'Empordà.

A la tarda han portat l'arrestat a l'escena del crim per reconstruir els fets amb la comissió judicial, formada per la jutgessa, una lletrada, un fiscal i un equip forense. Fonts de la investigació han confirmat que l'home hauria reconegut els fets. Ara està pendent de passar a disposició del jutjat d'instrucció 1 de la Bisbal.

La parella estava en tràmits de separació i no consten causes judicials obertes entre ells, segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. L'home té antecedents policials.
 

Minut de silenci i tres dies de dol al municipi

El crim ha consternat el poble, de poc més de 700 habitants, i s'han decretat tres dies de dol oficial. Més de 200 persones s'han aplegat a la tarda a la plaça Comptes d'Empúries de Bellcaire d'Empordà per condemnar els fets i fer un minut de silenci.

La consellera de Feminismes, Tània Verge, ha dit que les institucions destinen "més recursos que mai" en la prevenció de les violències masclistes però ha reclamat la implicació de la societat.

L'alcalde de Bellcaire d'Empordà ha llegit un manifest on ha condemnat tot tipus de violències (ACN/Aleix Freixas)

S'ha activat el servei d'atenció psicològica a l'escola del municipi --que es troba a escassos 20 metres d'on han passat els fets-- i s'ha ofert atenció psicològica a la família i els amics de les víctimes.

L'alcalde de Bellcaire, Josep Molinas Nadal, ha explicat al TV3 que no els constava, des de serveis socials, cap notificació o que s'estigués fent seguiment a la família, que feia uns cinc anys que vivia al municipi.

Si fos un nou cas de violència vicària, es tractaria del tercer des de principis d'any a Catalunya. El 2024 va arrencar amb la mort de dos germans al barri d'Horta de Barcelona, un crim que també s'investiga com a violència vicària. En aquest cas, el pare es va suïcidar després de matar els fills. La principal hipòtesi de la policia en aquell cas és que el mòbil del crim fos fer mal a la mare, però encara no ha estat confirmada.

Des del gener, a més, tres dones han estat assassinades a Catalunya per la parella o exparella. L'última, la Thaïs, de 34 anys, assassinada dilluns a Amposta.


Què cal fer en situacions de violència masclista?

Per demanar ajuda en cas de violència masclista hi ha un telèfon específic d'atenció i informació: 900 900 120. Funciona les 24 hores del dia cada dia de l'any, i atén consultes i urgències. És gratuït, no queda registrat al mòbil i és confidencial.

En cas d'emergència davant una agressió es pot trucar al 112 o demanar ajuda per WhatsApp al 601 00 11 22.

Si es vol denunciar, es pot anar a la policia o directament als jutjats especialitzats en violència de gènere.

També es pot recórrer a serveis com les oficines d'informació de l'Institut Català de les Dones (ICD) o els Serveis d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) i els Serveis d'Intervenció Especialitzada (SIE).

Els Mossos, que tenen una guia d'autoprotecció per a dones amb consells bàsics de com actuar en cas de violència masclista dins la parella, també recomanen tenir preparat un pla de fugida o acordar una paraula clau amb els fills perquè demanin ajuda.

ARXIVAT A:
PolicialMenors
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut