L'illa de Ross vista des de Castle Rock, el 2019 (Europa Press - Alex Aves)

Troben per primer cop microplàstics a la neu recent de l'Antàrtida

Són partícules de plàstic presents a l'aire i que la neu captura quan es forma, cosa que es creia que encara no passava a llocs tan remots

RedaccióActualitzat

Mostres de neu acabada de caure a l'illa de Ross, a l'Antàrtida, contenen microplàstics, fins i tot la neu recollida als llocs de l'illa més allunyats dels assentaments humans.

Això significa que es tracta de microplàstics que són a l'aire quan la neu es forma, cosa que es pensava que encara no passava en un dels llocs més remots de la Terra.

Les mostres les va recollir a finals del 2019 Alex Aves, llavors estudiant de doctorat de la Universitat de Canterbury, la UC, a Nova Zelanda.

Els resultats de la recerca els ha publicat la revista científica The Cryosphere, que ha destacat que és la primera vegada que es descobreixen microplàstics a l'aire de l'Antàrtida:


Es pensaven que no en trobarien

Laura Revell, professora de Física Ambiental a la UC i tutora d'Aves, ha explicat que estava convençuda que la recerca no trobaria microplàstics:

"Quan l'Alex va viatjar a l'Antàrtida, pensàvem que no trobaria cap microplàstic en un lloc tan remot, per això li vam demanar que recollís neu de les carreteres de la base Scott i l'estació McMurdo, perquè almenys tinguéssim alguns microplàstics per estudiar."

Revell ha explicat que fins ara a tot arreu del món on s'han buscat microplàstics, se n'han trobat, per allunyat de la civilització que fos el lloc.

Aves, que va recollir neu de 19 punts de l'illa de Ross, ha dit que els resultats l'han fet sentir pessimista:

"És increïblement trist, però trobar microplàstics a la neu fresca de l'Antàrtida ressalta l'abast de la contaminació per plàstics fins i tot a les regions més remotes del món."

Sobretot han trobat PET

La recerca ha trobat una mitjana de 29 micropartícules de plàstic en cada litre de neu fosa, una concentració més alta que la que fins ara s'havia trobat al mar al voltant de l'illa de Ross.

Han descobert 13 tipus diferents de plàstic, el més freqüent, el PET, que es fa servir per fabricar ampolles i roba, però també d'altres, com polímers acrílics i polièster.

L'estació McMurdo, l'assentament humà més gran de l'Antàrtida, en una imatge del 2006 (Wikipedia - Gaelen Marsden)

Dues bases, una d'elles, la més gran de l'Antàrtida

A l'illa de Ross, situada a tocar de l'Antàrtida just a l'altura de Nova Zelanda, hi ha la base més gran del continent, l'estació McMurdo, dels Estats Units, on viuen 1.250 persones.

A prop hi ha la base Scott, de Nova Zelanda, país que reclama la propietat d'aquesta illa de 2.460 quilòmetres quadrats, que té el volcà actiu situat més al sud de la Terra, el mont Erebus, de 3.800 metres d'altura.

Les mostres recollides a prop de les dues bases contenien tres vegades més microplàstics que les més allunyades, cosa que s'ha interpretat com que una part provenien d'allà.

Però els autors de la recerca han estimat, basant-se en models de dinàmica atmosfèrica, que part dels microplàstics trobats poden arribar a provenir de fins a 6.000 quilòmetres de distància.

Els microplàstics dins del cos

Una altra recerca feta als Països Baixos i publicada fa pocs mesos va detectar per primera vegada microplàstics a la sang de les persones, concretament de 4 plàstics diferents.

Els autors d'aquesta recerca van reclamar que s'investiguin els efectes en la salut que tenen aquests microplàstics, un camp de recerca encara a les beceroles.

En concret, consideren que cal esbrinar en diferents nivells d'anàlisi, en els òrgans, en les cèl·lules i en les proteïnes, com interactuen les partícules de plàstic a dins del cos.

El mont Erebus, el punt més alt de l'illa de Ross, a l'Antàrtida (Wikipedia - Hans Grobe)

 

ARXIVAT A:
CiènciaContaminació
Anar al contingut