Barcelona

Troben les restes del fortí construït abans que el castell de Montjuïc per defensar la ciutat de la guerra dels Segadors

Les obres de rehabilitació que s'estan fent al castell de Montjuïc han posat al descobert diverses parts del fortí primitiu que es va aixecar a la muntanya abans de l'actual castell, que es va començar a construir l'any 1753. Aquest fortí data de l'any 1640, durant la guerra dels Segadors. Segons el cap d'Arqueologia de l'Ajuntament de Barcelona, Ferran Puig, ja se sabia i estava documentat sobre paper que aquest fortí s'havia construït, però no "no es tenia cap constància física d'aquest element històric".

Actualitzat
Aquestes restes arqueològiques, que es podrien començar a visitar a partir del mes de març, tenen un gran valor històric per ajudar a explicar un nou capítol de la història de la ciutat i resoldre la paradoxa que va envoltar el fortí. Es va construir durant la guerra dels Segadors en només trenta dies, amb la funció de defensar la ciutat de les tropes castellanes de Felip IV, que eren uns 20.000 homes. Aquest paper estratègic de defensa de la ciutat contrasta "amb els anys en què es va convertir en una amenaça per Barcelona", segons explicava Puig, referint-se al paper que va tenir el castell de Montjuïc durant la Guerra Civil i el franquisme. En un altre gir de la història, el museu militar ha passat a ser un centre internacional per la pau.

Les restes que s'han localitzat són alguns trams del costat sud-oest del fortí. Fan un metre i mig d'alçària són de pedra lligada amb morter i envoltaven una antiga torre de guaita que des de l'època medieval es trobava dalt de la muntanya. Segons els experts, tenia un perímetre quadrangular i cadascuna de les cantonades estava reforçada amb un petit baluard. Tot el conjunt estava envoltat per un fossat. Les excavacions continuaran i no es descarta localitzar tot el perímetre del fortí.

Un cop s'hagin acabat les obres de rehabilitació, els visitants podran visitar les restes trobades, i un cop s'acabi la coberta del castell, que tenia goteres, s'hi podrà pujar per contemplar les vistes de la ciutat i del port, des de 170 metres per sobre del nivell del mar.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut