Catalunya al dia

Troben a Gandesa la llista de més de mil soldats morts a l'Ebre: "Això és un tresor"

El llistat l'ha trobat inesperadament l'historiador Anton Monner i hi apareixen els noms de 1.028 combatents, la majoria del bàndol franquista

Enllaç a altres textos de l'autor

Jordi Barranca

Periodista de Catalunya Ràdio a les Terres de l'Ebre

@JordiBarranca
Actualitzat

El cronista de Gandesa Anton Monner s'ha passat mitja vida remenant la documentació que hi ha a l'Arxiu Parroquial del seu municipi i poc s'esperava que quan hi va anar per buscar un matrimoni i un naixement de l'any 1932 acabaria amb un "tresor" a les mans. Així és com ell mateix ha qualificat la troballa: aquest llistat dels soldats que van acabar morint a Gandesa, on van arribar malferits l'estiu del 1938, quan es va donar per finalitzada la batalla de l'Ebre.

L'historiador recorda així el moment --fa tot just un mes-- en què el rector que gestiona l'arxiu li va donar una carpeta que havia trobat perquè hi donés un cop d'ull:

"Vaig veure, de cop, que eren els soldats que havien enterrat, amb el lloc on els van enterrar i amb el número concret de la sepultura. Tot molt ben detallat. Li vaig dir al rector: 'Escolti'm, això és un tresor'."

Anton Monner, que va publicar la troballa al Diari de Tarragona --on col·labora--, explica que als papers hi apareixen els noms i cognoms dels soldats i la divisió i batalló al qual pertanyien.

Un dels llistats de soldats trobats a l'Arxiu Parroquial de Gandesa (Jordi Barranca/3Cat)

Als mateixos documents consta el cementiri on es van enterrar els cossos i el número de la fossa.

El mateix Anton Monner recorda, però, que les restes de tots aquests combatents els van traslladar anys més tard -el 1956- al Valle de Cuelgamuros, que després el general Franco va rebatejar amb el nom de Valle de los Caídos. 

El llistat amb els noms dels 1.028 soldats morts --la major part del bàndol franquista-- s'ordenarà per ordre alfabètic i s'exposarà al Museu Memorial de la Batalla de l'Ebre.

Museu Memorial de la Batalla de l'Ebre a Gandesa (Jordi Barranca/3Cat)

Monner explica que el llistat que serà molt útil per poder identificar correctament les víctimes d'un dels capítols més crus de la Guerra Civil Espanyola:

"Als documents que ja teníem aquí, molts noms eren erronis perquè segurament van ser mal copiats per algun escrivent. Els noms dels morts no es van escriure bé --a un Alcaraz li posaven Altarriba-- i clar, no es van poder identificar."

L'historiador de Gandesa assegura que el Centre d'Estudis de la batalla de l'Ebre rep moltes trucades de familiars de brigadistes internacionals i de soldats que van defensar la república preguntant on i quan van morir els seus avantpassats.

Quan tots els papers estiguin endreçats, el llistat amb els 1.028 noms es podran consultar al Museu Memorial i també hi haurà còpies a l'Arxiu Comarcal i a l'Ajuntament de Gandesa.

 

ARXIVAT A:
Memòria històrica
Anar al contingut