País Basc

Troben a Biscaia les restes d'un vaixell basc que haurien abatut els franquistes durant la Guerra Civil

El govern basc ha assegurat que han localitzat un vaixell enfonsat davant del cap de Matxitxako que, per les seves característiques, podria ser el pesquer "Nabarra". Es tractaria d'una embarcació de la Marina de Guerra Auxiliar del País Basc que va ser enfonsada el 1937 després d'una cruenta batalla amb un creuer franquista. Malgrat que tot apunta que es tracta del "Nabarra", el govern basc s'ha mantingut prudent i ha assegurat que encara no s'ha pogut confirmar al cent per cent.

Actualitzat

El conseller basc d'Agricultura i Pesca, Gonzalo Saénz de Samaniego, ha manifestat que tot apunta que es tracta del "Nabarra" per les seves dimensions, les característiques i el lloc on s'ha trobat, al cap de Matxitxako. A més, el fet que hagin trobat el vaixell partit en dues parts, segons el conseller, coincidiria amb les cròniques de l'època que descriuen com el vaixell es va enfonsar per la popa i en col·lisionar amb el fons es va fracturar per darrera del pont. També ha assegurat que fins avui no s'ha trobat al registre cap enfonsament d'un vaixell d'aquestes característiques a la zona.

Tot i això, Saénz de Samaniego es manté prudent i ha manifestat que encara no s'ha pogut confirmar la identitat del vaixell al cent per cent. Per confirmar-ho, però, caldrà esperar que arribi la primavera, quan el temps millori i es pugui organitzar una immersió al cap de Matxitxako i els busos puguin extreure una prova prou contundent que relacioni el vaixell enfonsat amb el "Nabarra".

El combat naval es va produir el 5 de març de 1937 prop del cap de Matxitxako quan el creuer franquista "Canarias" va atacar el comboi que es dirigia a Bilbao protegit pels pesquers de la Marina de Guerra Auxiliar d'Euskadi. Segons el govern basc, el "Nabarra" va fer front al "Canarias" durant més de tres hores però, finalment, va ser enfonsat. En la lluita, van morir 30 dels 49 tripulants que anaven a bord.

Anar al contingut