El sarcòfag trobat al subsol de la catedral de Notre-Dame, a París
El sarcòfag trobat ajudarà a conèixer més aspectes dels antics rituals funeraris (Reuters)

Troballa inèdita a Notre-Dame, un sarcòfag de plom que podria remuntar-se al s. XIV

Les obres de reconstrucció de la catedral gòtica després del devastador incendi de 2019 han tret a la llum importants restes arqueològiques

RedaccióActualitzat

El subsol de Notre-Dame, a París, amagava fins ara un nou tresor. Enmig de les obres de reconstrucció de la catedral gòtica, devastada per les flames, els arqueòlegs hi han localitzat un antic sarcòfag de plom i unes mans de pedra tallada.

Les restes les han trobat a la zona de l'encreuament del transepte amb la nau del temple gòtic. Els experts pensen que podrien ser del segle XIV, cosa que, si es confirma, les convertiria en una troballa important.

A més, el descobriment d'aquest sarcòfag, que podria pertànyer a alguna persona rellevant de l'època, permetrà conèixer més les pràctiques i rituals funeraris del moment.

Les obres de reconstrucció també han propiciat una altra descoberta de gran valor: diversos fragments policromats de l'antic cor de la catedral, desaparegut a principis del segle XVIII. Les restes d'aquest cor encara podrien ser més antigues, concretament del segle XIII.


En molt bon estat

Tot i que no és la primera troballa que es fa a Notre-Dame, mai fins ara s'havia trobat res tant ben conservatChristophe Besnier, l'arqueòleg responsable de l'excavació, ha explicat que van aconseguir introduïr una petita càmera a l'interior que mostrava "restes de tela, matèria orgànica com ara cabells i restes vegetals".

"El fet que aquestes plantes encara hi siguin indica que el contingut s'ha conservat molt bé".

La ministra de Cultura francesa, Roselyne Bachelot, ha ressaltat la importància de la troballa.

"El terra de l'encreuament del transepte ha revelat restes d'una qualitat científica notable."

Bachelot ha afegit que les obres d'excavació s'allargaran fins al 25 de març. A partir de llavors està previst que segueixin endavant les tasques de restauració per poder -tal com està previst- reobrir la catedral al públic, el 2024.

Una grua gegant a prop de la catedral de Notre-Dame mentre continuen les feines per reconstruir el sostre i l'agulla destruïdes pel foc
Una grua a prop de la catedral mentre continuen les feines de reconstrucció (Reuters/Gonzalo Fuentes)


Les obres han facilitat la troballa

Notre-Dame va encarregar les obres d'excavació del seu interior com a mesura de seguretat per afrontar la reforma en condicions. Es volia garantir la solidesa del sòl, uns 100 metres quadrats, abans d'instal·lar-hi la bastida gegant necessària per restaurar l'agulla del temple, a uns 100 metres d'alçada.

Aquestes feines van fer sortir a la llum tota una xarxa subterrània de calefacció del segle XIX. Enmig d'aquestes canalitzacions, hi va aparèixer el sarcòfag de plom, deformat pel pes de les pedres i la sorra.


Devastador incendi el 2019

La catedral de Notre-Dame va patir un devastador incendi el 15 d'abril del 2019 que va commocionar França i part del món. Les flames van fer caure tota l'estructura del sostre, inclosa l'agulla de la catedral gòtica.

El foc va destruïr part de la catedral de Notre-Dame
La catedral està actualment en reconstrucció després de l'incendi del 2019 (Pexels/David Henry)

Notre-Dame es va començar a construïr cap l'any 1.163 i les obres es van allargar durant dos segles. A mitjans del segle XIX, l'arquitecte Viollet-Le-Duc va dirigir una important reconstrucció i va dotar la façana de les seves famoses gàrgoles i l'agulla que coronava la teulada.

ARXIVAT A:
CulturaArqueologiaNotre-Dame
Anar al contingut