Tres guàrdies civils calculant distàncies: l'afany per incloure un mort al cas Tsunami

Per ordre del jutge García-Castellón, els tres agents recreen diverses vegades el trajecte en cotxe de l'aeroport a l'hospital de Bellvitge

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Roger Rovira

Periodista de la secció de Societat de TV3 especialitzat en tribunals

@RogRovi
Actualitzat

L'afany d'incloure un mort a la causa de Tsunami, el cas del turista francès de 62 anys que va patir un atac de cor, va portar tres guàrdies civils a fer el trajecte des de l'aeroport del Prat fins a l'hospital de Bellvitge.

Així els ho va demanar el jutge de l'Audiència Nacional Manuel García-Castellón. La seva intenció, tenir més arguments per poder atribuir a la manifestació de Tsunami, l'octubre de 2019, la responsabilitat de la defunció d'aquesta persona perquè el trasllat a l'hospital no es va fer de manera habitual. El turista francès va ser portat a Bellvitge per l'aire, amb un helicòpter medicalitzat, en lloc de fer-ho per terra amb una ambulància.

Què diu l'informe de la Guàrdia Civil?

Quatre anys després de la manifestació de Tsunami, el desembre passat, un equip de tres guàrdies civils van fer el recorregut des del pàrquing de la Terminal 2 de l'aeroport fins a l'hospital de Bellvitge.

En aquest document de la Unitat d'Informació de la Guàrdia Civil, titulat "Informe Pericial Distancia Aeropuerto de Barcelona y Hospital Bellvitge", al qual ha tingut accés TV3, els agents fan aquest recorregut en cotxe en diversos dies, durant el matí i la tarda. Segons es diu en l'informe, amb un cotxe no logotipat.

Un equip de tres guàrdies civils van fer diverses vegades el recorregut en cotxe des del pàrquing de la Terminal 2 de l'aeroport fins a l'hospital de Bellvitge
Un equip de tres guàrdies civils van fer diverses vegades el recorregut en cotxe des del pàrquing de la Terminal 2 de l'aeroport fins a l'hospital de Bellvitge (CCMA)

Un trajecte que els agents fan fins a vuit vegades –anada i tornada-- durant tres dies (el 18, 19 i 20 de desembre). En alguna ocasió diuen que el fan respectant les normes de circulació i la velocitat i d'altres dels trajectes simulant una emergència. La conclusió dels agents és que de l'aeroport a Hospital de Bellvitge la durada del trajecte és d'uns 10 minuts de mitjana.


Que va dir la justícia l'any 2019 sobre la mort del turista francès?

L'autòpsia al turista francès va desvelar que patia una cardiopatia crònica i que la mort va ser natural. Fa cinc anys, un jutjat de l'Hospitalet va arxivar la causa perquè no hi havia delicte. Aleshores, el SEM també va assegurar que la mort del turista no estava relacionada amb la protesta a l'aeroport.

Un jutjat de l'Hospitalet va arxivar la causa de la mort del turista francès a l'aeroport perquè no hi havia delicte
Un jutjat de l'Hospitalet va arxivar la causa de la mort del turista francès a l'aeroport perquè no hi havia delicte (CCMA)

La cronologia dels fets inclosa per la Guàrdia Civil a la causa de Tsunami

Tot i això, en el sumari de Tsunami s'inclou una cronologia dels fets. Es detalla com, poc després de les cinc, els serveis mèdics reben l'avís que hi ha una persona inconscient. Cinc minuts després, és atesa per una ambulància del SEM que ja era a la zona per la manifestació i l'estabilitzen. Més tard, l'helicòpter medicalitzat trasllada el turista a l'hospital de Bellvitge i, segons el SEM, hi arriba viu.

Un trajecte de només 7 minuts que contrasta amb la conclusió de la Guàrdia Civil. Els agents, en canvi, fan constar al jutge no només el temps del trajecte, sinó quant dura tota l'actuació, des que es rep el primer avís fins que mor, en total poc més d'una hora. Una defunció que, amb un relat esbiaixat, segons advocats dels implicats, deixaria fora de l'amnistia el cas Tsunami.

 

ARXIVAT A:
Judici procésTsunami DemocràticAeroport del PratAmnistia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut