Els estudiants han entrat el claustre la Facultat de Lletres encalçats pels mossos. (Foto: YouTube)
Els estudiants han entrat el claustre la Facultat de Lletres encalçats pels mossos. (Foto: YouTube)
Girona

Tres estudiants detinguts i 18 de ferits en una protesta contra Mas a la UdG

Els Mossos d'Esquadra han detingut almenys tres estudiants arran dels incidents d'aquest divendres al migdia a la Universitat de Girona, on el president de la Generalitat, Artur Mas, ha presidit un acte institucional. Prop de 300 estudiants s'han concentrat davant de la Facultat de Lletres i una cinquantena han intentat boicotejar-lo per mostrar el seu desacord amb les retallades. Els estudiants, que cridaven consignes com "Mas, a la cambra de gas" i "Menys policia, més educació", han trencat el cordó policial i han accedit al claustre, on han tirat a terra una porta. Això ha provocat la reacció dels Mossos d'Esquadra, que han aturat els joves amb les porres. Els enfrontaments han acabat amb 18 estudiants ferits.

RedaccióActualitzat
Els estudiants s'han concentrat davant de l'església de Sant Domènec, on hi ha l'antiga seu de la universitat, i també al claustre la Facultat de Lletres, contigu a l'església, on Mas ha entrat per la porta lateral. Segons el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), ha calgut atendre una desena de joves.

El Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) havia convocat la concentració de rebuig a la visita de Mas i per protestar contra les retallades i a favor de la universitat pública.

La universitat justifica la càrrega policial per raons de seguretat

El rectorat de la Universitat de Girona ha justificat la intervenció dels Mossos per raons de seguretat. En un comunicat, el rectorat afirma que "un grup de manifestants ha volgut accedir, de forma violenta, al recinte, forçant una antiga porta d'emergència que no reuneix les condicions de seguretat necessàries, ja que hi ha un desnivell de tres metres". Per evitar que es precipitessin al buit i garantir la integritat dels assistents, i després de "diversos" intents infructuosos de diàleg, el rectorat ha autoritzat l'entrada dels Mossos.

La Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública, en canvi, ha condemnat els fets i ha exigit la dimissió "immediata" de la rectora de la universitat, Anna Maria Geli, i de tot el seu equip de govern.

El finançament universitari, un repte

Protestes a part, en el seu discurs el president Mas ha plantejat con un repte de futur el finançament de les universitats i ha explicat que l'objectiu és "guanyar eficiència cada dia" malgrat les dificultats econòmiques. "La pitjor decisió seria no fer pràcticament res", ha afegit.

La rectora, Anna Maria Geli, ha lamentat que l'acte central de la celebració del vintè aniversari de la UdG no s'hagi pogut celebrar "amb normalitat" i s'ha referit al moment actual com a "difícil".
Anar al contingut