Protesta dels treballadors tecnològics davant les oficines de Google
Protesta dels treballadors tecnològics davant les oficines de Google

Treballadors de Google, acomiadats per negar-se a "treballar pel genocidi de palestins"

Google acomiada 50 treballadors que el 16 d'abril van organitzar protestes a les oficines de l'empresa contra el Project Nimbus, el contracte que Israel manté amb Google i Amazon. La policia els va desallotjar per la força

Enllaç a altres textos de l'autor Antoni Noguera Martínez

Toni Noguera Martínez

Periodista del 324.cat especialitzat en tecnologia

@AntoniNoguera
Actualitzat

Amb l'imponent uniforme i els guants de làtex per manipular persones, la policia nord-americana va entrar dimarts a la tarda a les oficines de Google de Sunnyvale, a Califòrnia.

Una desena d'agents van expulsar per la força nou treballadors del gegant tecnològic que feia 10 hores que s'havien tancat en protesta a l'oficina del director executiu del departament de Cloud (núvol), Thomas Kurian.

Mentre a Califòrnia la policia introduïa els treballadors en una furgoneta, les protestes davant les oficines de l'empresa seguien a Nova York, Sunnyvale, San Francisco i Seattle. El problema? El paper de Google en el conflicte al Pròxim Orient

Les relacions de Google amb el govern d'Israel estan provocant importants tensions a l'empresa. Amb la guerra a Gaza com a teló de fons, els seus treballadors han iniciat un moviment cada cop més consolidat sota un lema: "No tech for apartheid!" ("Cap tecnologia per l'apartheid").

Un nombre creixent de treballadors de Google es neguen a permetre que la seva feina, i l'empresa per la qual treballen, es relacioni de cap manera amb l'operació que l'exèrcit israelià està fent a la Franja de Gaza, especialment amb la matança de desenes de milers de civils palestins.
 

Acomiadats 28 treballadors de Google

Dimecres a la tarda, Google va acomiadar 28 dels treballadors participants en les protestes. Afirmava que els manifestants "han danyat la propietat" i "han impedit físicament el treball d'altres treballadors".

Pocs dies després, segons l'organització "No Tech for Apartheid", el nombre de treballadors acomiadats ha arribat a la cinquantena. L'empresa explicava el seu descontentament amb els treballadors "disruptius" en una comunicació interna:

"Si sou dels pocs que es veuen temptats de pensar que passarem per alt una conducta que infringeix les nostres polítiques, penseu-ho de nou. [...] Continuarem aplicant les nostres polítiques per prendre mesures contra el comportament disruptiu, incloent-hi l'acomiadament." Chris Rackow, cap de seguretat global de Google

És una "clara represàlia" per formar part de la iniciativa contra els negocis de Google amb el govern i l'exèrcit israelians, ha apuntat en un comunicat No Tech for Apartheid. De fet, afegeix, entre els acomiadats hi ha persones que no havien participat en les protestes de dimarts però que formen part del moviment.

El moviment No Tech for Apartheid es fa sentir amb força a través de xarxes socials i compta amb un actiu compte de correu (de Protonmail, una alternativa molt més segura i privada que Gmail) i la mobilització de centenars de treballadors, expliquen, que organitzen la reivindicació i les protestes.

La web de No Tech for Aparheid inclou una carta oberta per demanar als directius d'Amazon i Google que deixin de "fer negocis amb l'apartheid israelià i facilitar el genocidi de palestins a Gaza".

Carta oberta del moviment No Tech For Apartheid per demanar als directius de Google i Amazon que 'deixin de col·laborar amb el genocidi israelià'
Carta oberta del moviment No Tech for Apartheid per demanar als directius de Google i Amazon que "deixin de col·laborar amb el genocidi israelià" (No Tech for Apartheid)

La carta està a punt d'assolir les 95.000 signatures que s'havia marcat com a objectiu i està cosignada per altres 19 organitzacions per la pau, com Jewish Voice for Peace, World Beyond War o American Muslims for Palestine.

En el punt de mira hi tenen Project Nimbus, un contracte de 1.200 milions de dòlars que l'empresa, de forma conjunta amb Amazon, ha firmat amb Israel.


El núvol Project Nimbus, una infraestructura obscura

El contracte Project Nimbus es va firmar el 2021 per 1.220 milions de dòlars i inclou els serveis dels departaments de núvol Amazon Cloud Services i Google Cloud, dos dels majors actors mundials en la construcció d'infraestructures digitals, especialment servidors per allotjar serveis connectats i processament al núvol.

Tot i negar-ho repetidament, "mentint a mitjans, usuaris i treballadors" segons No Tech for Apartheid, Time va desvelar la setmana passada que, efectivament, el Projecte Nimbus ofereix serveis directes a les forces de defensa israelianes.

Tot apunta que el servei contractat és per establir i mantenir una "instància segura" de Google Cloud en territori israelià. Un enorme núvol privat que permetria al govern, i a l'exèrcit israelià, "fer anàlisis de dades a gran escala, entrenament d'IA" amb eines com AutoML i altres operacions amb necessitats de computació similars.  

No només es va confirmar que Google serveix el Ministeri de Defensa d'Israel, sinó que el mitjà nord-americà assegura haver vist documentació que confirma que l'empresa "ha negociat aprofundir la col·laboració amb Israel durant la guerra a Gaza".

Aspecte d'un cenre de dades de Google
Aspecte d'un centre de dades de Google (Google)

Altres documents recopilats per The Intercept el 2022 suggereixen que la tecnologia que ha proveït Google amb Project Nimbus permetria solucions com el reconeixement facial, la categorització automàtica d'imatges i el reconeixement i seguiment d'objectes, tot d'eines que encaixarien en els esforços militars israelians que es recolzen en tecnologies amb formes d'intel·ligència artificial. 

En tot cas, el contracte és hermètic. Per un cantó, l'objectiu de construir infraestructura segura i privada dins d'Israel es pot justificar per la voluntat del país d'assegurar que la informació no travessa les fronteres i protegir els seus secrets.

Per l'altre, aquesta privacitat també aconsegueix que el govern israelià utilitzi la tecnologia sense cap mena de supervisió de Google, que per política d'ús no permet que els seus serveis violin els "drets legals" d'altres persones o s'utilitzin en contextos de "violència que pot provocar morts, danys seriosos o lesions".

Indirectament, també, l'acord converteix Google, Amazon i qualsevol altre proveïdor de serveis tecnològics per a l'exèrcit israelià en col·laboradors de qualsevol iniciativa militar que estigui vinculada amb els seus serveis. 


La veu que va encendre les protestes

Els treballadors de Google van començar a aixecar la seva veu contra Project Nimbus el 4 de març a través d'Eddie Hatfield. El noi de 23 anys, enginyer de Google, vestia la samarreta amb el logo de l'empresa quan va interrompre la intervenció de Barak Regev, el director executiu de Google a Israel, que era de visita a Nova York amb motiu d'una conferència empresarial.  

Abans que expulsessin Hatfield de la sala, de forma més aviat brusca, va tenir uns 20 segons per traslladar el seu missatge entre crits de reprovació:

"Soc un enginyer de programes de Google Cloud i em nego a construir tecnologia que impulsi el genocidi, l'apartheid o la vigilància! El projecte Nimbus posa la comunitat palestina en perill!"


A Eddie Hatfield el van acomiadar tres dies després dels fets, però el seu acte va encendre un foc de reprovació que s'ha estès per les diferents oficines de les empreses tecnològiques del país, més enllà de Google i Amazon.

Amb escalades com la del 16 d'abril, aquest foc sembla cremar amb cada vegada més força, i les represàlies de Google, també. 

 

ARXIVAT A:
GoogleIsraelTecnologiaGazaAmazonGuerra a Gaza
Anar al contingut