Un treballador d'una empresa tèxtil fent patrons
Un treballador d'una empresa tèxtil fent patrons

Treball vol controlar a distància el registre horari de la jornada laboral

El ministeri proposa digitalitzar el control horari per evitar el frau amb la futura jornada de 37,5 hores i estudia endurir les sancions

RedaccióActualitzat

La reducció de la jornada laboral de les 40 hores actuals fins a les 37,5 sense abaixar el salari és un objectiu prioritari del govern espanyol de cara al 2025 i vol controlar que les empreses la compleixin al peu de la lletra.

Amb el propòsit d'evitar el frau, el Ministeri de Treball ha proposat als agents socials digitalitzar el control horari perquè la Inspecció de Treball pugui consultar-lo a distància.

Durant les negociacions amb patronal i sindicats, el secretari d'estat de Treball, Joaquín Pérez Rey, ha defensat que la proposta farà "més accessible, fiable i transparent" aquest registre.  

"Cal prescindir del paper, perquè és una fórmula de registre que es pot manipular fàcilment i és difícil de custodiar, i encaminar-nos cap a les noves tecnologies."

El govern espanyol ha avançat que oferirà més flexibilitat a les petites i mitjanes empreses, que podrien tenir més dificultats a l'hora de posar en marxa el registre digital.


Més mà dura contra les empreses infractores

El Ministeri de Treball reconeix que les sancions actuals per incompliment de la jornada laboral no són dissuasives ni aconsegueixen el seu objectiu i està decidit a endurir-les.

Per això, a banda d'apujar l'import de les multes, l'executiu també vol fer que les sancions no es produeixin per empresa, sinó per cada treballador.

Un treballador manipulant paquets en un centre logístic d'Amazon (Europa Press/Eduardo Parra)

 

La reducció de la jornada laboral serà progressiva

El govern espanyol ha garantit a patronal i sindicats que la reducció de la jornada laboral es farà progressivament i de forma flexible perquè les empreses s'hi puguin anar adaptant.

Amb tot, manté que vol aprovar per llei les 38,5 hores de jornada laboral aquest mateix any i reformar l'article 34 de l'Estatut dels Treballadors per fixar la jornada màxima legal en 37,5 hores el 2025, un canvi que afectaria uns 12 milions de treballadors a tot l'Estat.

 

ARXIVAT A:
Economia de butxacaDrets laborals
Anar al contingut