Una imatge del 2010 de la polonesa Tova Friedman, supervivent de l'holocaust jueu

Tova Friedman, la supervivent d'Auschwitz que s'ha fet tiktoker per combatre el negacionisme

Ha estat el net adolescent qui ha ajudat l'àvia, de 85 anys, a obrir un compte a les xarxes per fer pedagogia contra l'odi

Actualitzat

Cada vegada queden menys supervivents directes de l'horror als camps de concentració nazis durant la Segona Guerra Mundial. Testimonis de primera mà que combaten les tesis negacionistes i la desinformació sobre l'holocaust que ressorgeixen cíclicament.

Un dels casos valuosos per la repercussió que té entre la gent jove és el de la polonesa Tova Friedman, de 85 anys. Era una nena de 5 anys quan, el 1944, la van portar al camp d'extermini d'Auschwitz i està considerada una de les supervivents més joves.

Ara, arran d'un suggeriment del seu net adolescent, Aron Goodman, té un compte a TikTok amb més de mig milió de seguidors on parla sense embuts dels records dolorosos d'aquella època.

Les preguntes i comentaris de la resta d'usuaris no s'aturen, i algunes són especialment inquisitives i concretes. Friedman no n'esquiva cap. Contesta amb franquesa i tacte a parts iguals, per no espantar els seguidors més joves. En diverses entrevistes ha explicat:

"No vull que perdin l'interès i vaig molt amb compte a l'hora de triar les descripcions i el vocabulari. Tinc la imperiosa obligació de parlar; parlo per recordar i per això intento respondre tantes preguntes com puc."

Amb l'ajuda del net, van obrir la pàgina la tardor del 2021. Segons Friedman, el noi li va explicar que molts joves no volen llegir llibres ni escolten gaire a les classes d'història de l'escola: "Em va dir que o bé no els interessa el genocidi jueu o bé no n'han sentit ni a parlar".

En canvi, amb vídeos curts i molta interactivitat, els fa arribar el missatge. O sigui que l'afable supervivent es dedica a respondre preguntes que li fan altres usuaris de la xarxa social de manera molt directa.

En un vídeo que suma milions de reproduccions, hi explica que recorda haver sentit la "pudor de fum dels cossos incinerats".

@tovafriedman #answer to @Danny's Span many people did hear the screams, but almost everyone could smell the burning bodies. It's impossible to imagine it. #oppression #standup #hate #misinformation #germany #truth #story #torture #prison #death #witness #survivor #daughterofauschwitz #learn #jews #xyzbca #fyp ♬ original sound - TovaTok

En una altra de les breus publicacions hi explica que no va arribar a conèixer Anna Frank, perquè no eren de la mateixa edat. Friedman era més petita i es va estar al camp fins que el van alliberar, el gener de 1945.

En canvi, Anna Frank, nascuda el 1929, va tenir un desenllaç tràgic com molts altres presoners. Va morir el març de 1945 en un altre camp de concentració nazi, el de Bergen-Belsen.

@tovafriedman #answer to @Makaniautobiograohy "The Daughter of Auschwitz" is out now! Link in bio! #tovafriedman #daughterofauschwitz #storytime #annefrank #history #truth #xyzbca #foryou #fyp #musthear ? Sad violin ballad - Inumori

 

Tova Friedman també mostra el número d'identificació que li van tatuar al braç mentre era una presonera a Auschwitz. També mostra imatges antigues en companyia d'altres infants jueus. 

@tovafriedman #answer to @to swag Tattooing a 5-year-old. The woman was also a prisoner, who didnt want to do it. She was killed after she was done with everyone. This was the reality only 78 years ago. #survivor #trut #storytime #poland #strongerthanhate #child #childhood #fyp #foryou #xyzbca ? New Age, a sad piano solo 10 minutes(1003982) - 8.864


El compte està ple de comentaris encoratjadors i afectuosos dedicats a la valentia de la supervivent. Es combinen amb altres plens d'astorament i d'indignació cap a la barbàrie nazi.

Missatges que semblen indicar que l'objectiu de mantenir viva la memòria que s'han proposat Tova Friedman i el seu net està ben encarrilat. A més, ha escrit el llibre "The daughter of Auschwitz", on recull més extensament les dures experiències d'infantesa.

 

 

ARXIVAT A:
Viral HolocaustNazismeSegona Guerra MundialTikTok
Anar al contingut