Barcelona

Tots els partits, menys el PPC, signen al Parlament un pacte anticorrupció

Proposat pel Parlament Ciutadà, inclou el compromís d'assumir mesures com la transparència total i tallar amb el finançament opac dels partits

Actualitzat

Tots els grups del Parlament, tret del Partit Popular de Catalunya, han signat aquest dimecres un pacte social contra la corrupció. Aquest pacte implica assumir un decàleg que inclou mesures com acabar amb el finançament opac dels partits, aconseguir la transparència total de les administracions i considerar les pràctiques corruptes com a delictes contra la democràcia.

Aquest pacte, la signatura del qual s'ha fet coincidir amb el Dia Mundial contra la Corrupció de l'ONU, l'ha impulsat l'anomenat Parlament Ciutadà, una organització que agrupa entitats i activistes i que vol funcionar com un parlament alternatiu a l'oficial. Al pacte s'hi han anat afegint la Taula del Tercer Sector, l'ANC, Òmnium, la Fapac i associacions de veïns, entre moltes altres entitats, que han aconseguit que els grups parlamentaris acceptessin subscriure'l.

El pacte defineix la corrupció com "una malaltia social que afecta els fonaments de la democràcia i de l'equitat", perquè "afavoreix uns partits en finançar-los il·legalment i desvia el diner del poble a favor de les minories que practiquen la corrupció." Els signants prenen "el compromís d'intentar evitar les causes estructurals de la corrupció amb mesures contundents". El pacte preveu una "Comissió Permanent per a la implementació dialogada de les mesures adjuntes".

Els deu punts del decàleg són: Acabar amb el finançament opac dels partits; assolir la total transparència i retiment de comptes de la gestió pública; aconseguir la traçabilitat de les actuacions dels responsables públics; perseguir eficaçment els delictes vinculats a la corrupció; garantir la independència dels òrgans i autoritats de control; reduir els diners en efectiu i promoure l'ús dels diners personalitzats; enfortir els sistemes de control i contrapès ciutadà; garantir la funció de servei públic dels partits i dels càrrecs electes; implantar una gestió pública més eficaç, democràtica i transparent; i crear organismes d'aplicació i control de la transparència i el bon govern.

Les mesures adjuntes són, entre altres: reduir dràsticament les despeses electorals; publicar tots els ingressos i despeses de totes les administracions públiques; garantir la transparència i el control de les agendes dels càrrecs públics; facilitar i protegir la denúncia de casos de corrupció; reforçar la independència dels mitjans de comunicació públics i promoure la participació ciutadana.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut