Centre Esportiu Municipal Piscines Picornell de Barcelona
Centre Esportiu Municipal Piscines Picornell de Barcelona (ACN/Marta Casado Pla)

Totes les piscines municipals de Barcelona s'obriran com a refugi climàtic a preu públic

L'Ajuntament encara avalua què passarà amb les que estan en equipaments turístics o espais comunitaris privats

RedaccióActualitzat

L'Ajuntament de Barcelona ha decidit declarar totes les piscines municipals de la ciutat com a refugi climàtic perquè es puguin obrir a la ciutadania a l'estiu. En són una cinquantena, que tindran un preu públic, i estan previstes ajudes a les persones en situació de vulnerabilitat perquè el tiquet d'entrada no sigui un impediment per anar-hi.

Es tracta d'una opció que s'inclou en el decret llei de mesures urgents que la Generalitat va aprovar dimarts per fer front a la sequera i que dona als ajuntaments la potestat de dir quines obren i quines no com a refugi climàtic.

Les piscines que de moment entren en aquesta categoria són totes les públiques, interiors i exteriors, que formen part de la Xarxa d'Instal·lacions Esportives Municipals. En concret, les que hi ha als CEM, els centres esportius municipals, unes instal·lacions on s'accedeix pagant un abonament o amb una entrada ocasional. N'hi ha 41 de cobertes i 11 de descobertes per tota la ciutat i es poden consultar al web de l'Ajuntament.

Pel que fa a les piscines que estan en equipaments turístics o espais comunitaris de titularitat privada, el consistori encara està avaluant si les considerarà refugi climàtic o no i, en cas de fer-ho, en quines condicions s'hi podria accedir. Només les piscines considerades refugi climàtic es podran reomplir a l'estiu.


Piscines privades funcionant com a públiques

El decret del govern recull que les pluges del març han permès afegir 24 hectòmetres cúbics a les reserves de les conques internes, però que amb això encara no n'hi ha prou per donar la sequera per acabada i, per això, cal mantenir les mesures, tot i que les flexibilitza.

En concret, fixa que els consistoris podran qualificar una piscina privada com a refugi climàtic "si aquest equipament és imprescindible per garantir un espai per reduir l'efecte de les altes temperatures a la ciutadania".

En aquest sentit, els ajuntaments podran crear un cens de refugis climàtics on constin piscines de titularitat privada, que hauran de funcionar "en les mateixes condicions que funcionen les públiques".

Això permetrà als titulars d'aquestes piscines reomplir-les "en les quantitats indispensables" si cal, tot i que també hauran d'aplicar mesures d'estalvi que compensin l'aigua que hi han destinat.

L'opció s'ha rebut amb crítiques per part dels molts municipis, tant de l'àrea metropolitana de Barcelona com de més enllà, perquè consideren que se'ls ha traspassat una responsabilitat que no els correspon i que no tenen recursos per gestionar-ho.

 

ARXIVAT A:
SequeraCrisi climàtica
Anar al contingut