Xesco Reverter des del front de guerra
Xesco Reverter des del front de guerra (3Cat)

Totes les cròniques sobre el terreny de Xesco Reverter des d'Ucraïna

L'equip de TV3 enviat a Ucraïna pel segon aniversari de la guerra fa un viatge pel país des del front fins a les escoles sota terra

Actualitzat

El periodista Xesco Reverter, el càmera Carlos Díaz i el productor Iñaki Garrido han estat dues setmanes a Ucraïna en el segon aniversari de la guerra. De la capital a les línies de front, han explicat què està passant actualment en la primera guerra a Europa del segle XXI.

Han estat a les trinxeres, al costat dels artillers de l'exèrcit ucraïnès, als hospitals on es recuperen els militars amputats i a les escoles subterrànies on estudien els infants per por dels bombardejos.

Aquest és el recorregut per un país en guerra a través de les seves cròniques:
 

A primera línia del front i sense munició

Visitem les trinxeres ucraïneses a dos quilòmetres del front i veiem com es fortifiquen davant una possible ofensiva russa, però no les tenen totes de cara a poder-la repel·lir:


"No tenim prou munició i no sabem quant temps aguantarem la posició": l'angoixa d'una unitat d'artilleria al front ucraïnès.

L'exèrcit ucraïnès ha patit una de les derrotes més importants des de l'inici de la guerra: la retirada, després de mesos de combats, d'Avdíivka. Com veuen els soldats ucraïnesos la caiguda de la ciutat en mans russes?


I des de la rereguarda: el jove patriota emprenedor que fabrica 1.300 drons cada mes per a l'exèrcit d'Ucraïna:


Conseqüències de la guerra: amputats i el tren dels enamorats

Més de 25.000 soldats ucraïnesos han perdut extremitats per culpa de la guerra. És una xifra 10 vegades més alta que els nord-americans a l'Iraq o a l'Afganistan. Ucraïna no estava preparada i ha hagut d'habilitar clíniques de rehabilitació física i també psicològica.

Dos anys de guerra han deixat una xifra de morts que no ha parat d'augmentar. Un degoteig diari que està omplint els cementiris.

El funeral d'un comandant, un cementiri ple de banderes i l'altíssim preu en vides de la guerra:


I de la mort a l'amor. Els pocs moments de felicitat que hi pot haver durant la guerra passen a partir d'una estació, a tocar del front. El tren dels enamorats, a Kramatorsk:


Com ho viu la població: educació subterrània, nadons robats i exili

La guerra ha trasbalsat el sistema educatiu d'Ucraïna i milions d'alumnes fa dos anys que no trepitgen les aules i fan classes en línia. 3.400 escoles han resultat danyades i 360 han quedat totalment destruïdes. Un passadís del metro, l'únic lloc segur on anar a l'escola a Khàrkiv:


Un dels episodis més foscos de la invasió russa d'Ucraïna ha estat la deportació forçosa d'infants ucraïnesos cap a Rússia. El govern de Kíiv calcula que encara hi ha més de 20.000 nens sota tutela de Moscou que van ser robats d'orfenats i centres ucraïnesos. Només se n'han pogut rescatar 400, com el cas que expliquen els nostres enviats:


"Marxem de casa, ja no aguantem més els bombardejos." La ciutat de Kúpiansk es buida de veïns davant la pressió russa:

La retirada d'Avdíivka també obliga molts ucraïnesos a tornar a fer les maletes:


De fet, tornar o no tornar a casa és el dubte que consumeix els refugiats ucraïnesos. Hi ha sis milions de refugiats fora del país, la majoria dones i criatures, i només una minoria s'ha atrevit a tornar a casa.


Els reptes d'Ucraïna: la mobilització i la figura de Zelenski

Aquests dies els nostres enviats especial han pogut comprovar al front els dos principals problemes de l'exèrcit ucraïnès. El primer, la falta de munició d'artilleria i el segon, la falta de soldats.

Si fa dos anys hi havia cues de voluntaris per allistar-se, ara el Parlament ultima una polèmica llei per mobilitzar mig milió d'homes i per fer més difícil que esquivin el reclutament:


La popularitat de Zelenski és una altra víctima de l'estancament de la guerra a Ucraïna:

ARXIVAT A:
Ucraïna
Anar al contingut