"Barraques. La ciutat oblidada"

Tot sobre el documental "Barraques. La ciutat oblidada" al 3cat24

Arran de la bona acollida que va tenir el documental "Barraques. La ciutat oblidada", emès al programa de TV3 "Sense ficció", el 3cat24 ha elaborat un especial en què podràs trobar el relat dels mateixos protagonistes, imatges, vídeos i tota la informació sobre el documental. A més, si vas viure en una d'aquestes barraques o ets familiar d'alguna persona que va conèixer de primera mà aquells barris, ens agradaria que expliquessis els records que guardes de l'època, dels barris, de la gent que hi vivia o la seva procedència i recollir-ho a través d'Elmeu3cat24.

Actualitzat
Cap a l'any 1960, unes 100.000 persones vivien en barraques a Barcelona. Havien arribat de moltes zones d'Espanya i de Catalunya fugint de la misèria i la persecució política de la postguerra. Els barraquistes van viure molts anys en males condicions, amb la por que els enderroquessin la casa i exposats a les inclemències del temps, com els temporals de mar que arrasaven les barraques del litoral.

Ara, el rastre dels llocs on hi havia les barraques s'ha esborrat. On hi havia Can Valero i altres nuclis de barraques de Montjuïc, hi ha el Palau Sant Jordi i el Jardí Botànic. On hi havia el Camp de la Bota hi ha el Fòrum. A la zona que ocupava el barri del Somorrostro hi ha el Port Olímpic i les platges de la Barceloneta i de la Nova Icària. Només en alguns indrets del Carmel i el Turó de la Rovira queden vestigis de les barraques.

Posar el nom de Somorrostro a una de les platges

Però el record d'aquella època no ha desaparegut en els milers de persones que la van viure, en alguns casos durant molts anys. Ells i els seus familiars, habitants dels nous barris de la ciutat, són una part important de la ciutadania de Barcelona. Alguns han preferit oblidar uns anys difícils, però per a molts aquella experiència forma part de la seva vida i també de la vida de la ciutat. Creuen que no s'ha d'oblidar el passat. Per això, reclamen fer un reconeixement públic als milers de persones que van viure en barris de barraques. El testimoni de la Julia Aceituno del documental obria una escletxa en aquest sentit. Aceituno hi assegura que vol escriure a l'alcalde de Barcelona per demanar que es posi el nom de Somorrostro a una de les platges on hi havia el barri. Aquesta petició de la Julia ha tingut un gran ressò. Una gran quantitat d'articles de diari, textos en blogs, cartes i correus electrònics publicats al web del "Sense ficció" són la prova que moltes persones creuen que la demanda és justa i que la ciutat té un deute per saldar amb els que hi van viure. Els autors del documental també ho creuen i volen a fer-ho realitat.

I tu, què en penses? Ara és el teu torn: si vols opinar sobre si s'ha de posar el nom de Somorrostro a una de les platges de Barcelona, o si vas viure en un barri de barraques o ets familiar d'alguna persona que va conèixer de primera ma aquella realitat, ens agradaria que expliquessis els records que guardes de l'època, dels barris, de la gent que hi vivia o la seva procedència.

Envia'ns el teu relat i fotografies a "El meu 3cat24" i anirem compartint històries personals de les barraques de Barcelona.

"Barraques. La ciutat oblidada" va néixer com un reportatge per al programa de TV3 "30 minuts". A l'àrea de Documentals, per al programa "Sense ficció", se n'ha ampliat la recerca, amb més testimonis i materials d'arxiu, per poder recrear aquella ciutat de les barraques que la Barcelona del disseny ha volgut oblidar.
Anar al contingut