Torró de cirera d'arboç: pla per fer dolços de fruits del bosc per pagar la gestió forestal

Un estudi amb fons europeus treballa en gairebé 300 hectàrees per buscar com fer que els fruits del bosc siguin rendibles i ajudin a fer-ne una gestió sostenible

Crema de xocolata d'aglà, melmelada d'aranyó, xarop de pinya verda de pi, torró de cirereta d'arboç o gelat de gratacul, que és com es coneix el fruit del roser silvestre o gavarrera. Són receptes amb fruits que sempre hem tingut als boscos, però ens n'hem oblidat i l'ús gastronòmic que se'n fa ara és residual.

El projecte Plantes Oblidades no només pretén recuperar-los, sinó comercialitzar-los. I això podria fer més sostenible la gestió d'aquests boscos.
 

Més del 60% de superfície forestal

Gran part de la superfície de Catalunya és bosc, un espai que ha anat creixent amb l'abandonament de l'agricultura i la ramaderia. Com més densitat d'arbres i vegetació, més competència per a recursos com l'aigua. Els experts aposten per reduir espècies i fer aclarides per afavorir boscos "més resilients davant el canvi climàtic, les sequeres o els incendis", explica Clara Blasco, coordinadora del projecte Plantes Oblidades.

La tècnica de la Fundació Emys Carla Càrdenas diu que "es tracta de crear el màxim d'espais diversos dins el mateix bosc i també espais oberts, que acullen molta biodiversitat d'espècies i que en molts casos estan en retrocés des de fa dècades."

La gestió del bosc, però, poques vegades és rendible i depèn de subvencions. "Necessitem un nou model de gestió perquè ara és deficitària i a vegades molt agressiva amb el bosc. El projecte vol que la gestió sigui més rendible i alhora millori l'estat de conservació del bosc.

La prova pilot que han començat aquest febrer pretén fer gestió i alhora un reaprofitament alimentari forestal. Es fa en un total de 280 hectàrees d'onze finques de Catalunya.


Un projecte amb la cirereta d'arboç a Sau

Una d'aquestes finques és cal Francesc, a Vilanova de Sau, que està sota el model de custòdia de territori. Que vol dir que una entitat de conservació de la natura ja té acords amb la propietat forestal per actuar a la finca i, per tant, ja ha aplanat el camí per a noves actuacions.

En aquest cas és la Societat Catalana d'Herpetologia, que vetlla per la conservació d'amfibis i rèptils. Aquí reduiran la quantitat d'alzines i pins per afavorir l'arboç. Un arbust que pot créixer com un arbre d'on en surt un fruit vermell, la cirereta, que colliran a la tardor. Ara, per exemple, se'n fan melmelades.
 

La futura comercialització

El projecte pilot acabarà a finals del 2025 i està impulsat per entitats d'agroecologia com La Fundació Emys, Sambucus i Eixarcolant, també la Universitat de Barcelona i la Xarxa per a la Conservació de la Natura. Té un finançament de dos milions d'euros de fons europeus.

Amb els fruits recol·lectats volen fer productes que difícilment ara trobem al mercat. "Se n'avaluarà la rendibilitat econòmica, el valor gastronòmic i el nutricional. I llavors se n'escolliran 10 per fer una prova pilot de comercialització per diferents vies."

Segons Clara Blasco "és una innovació utilitzar-les d'una manera més sistemàtica, més endreçada i més orientada a la comercialització professional en el marc d'una gestió forestal sostenible."

 

ARXIVAT A:
Medi ambientCrisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut