Barcelona

Torna la tensió al barri de Gràcia en un migdia amb enfrontaments per ocupar al Banc Expropiat

Moments de tensió al migdia han acabat amb una vintena de ferits entre concentrats i mossos

RedaccióActualitzat

Les escenes de tensió han tornar als carrers del barri de Gràcia de Barcelona després de dies de protestes i accions pacífiques. Aquest diumenge, centenars de persones s'han concentrat responent a la convocatòria que ha fet a través de les xarxes socials el Col·lectiu Banc Expropiat.

A la zona hi ha hagut un ampli desplegament policial des del migdia fins a la nit. Agents dels antiavalots dels Mossos han tallat els accessos a l'espai durant deu hores per evitar que es pugui tornar a ocupar. També ha sobrevolat la zona l'helicòpter dels Mossos, com ja ho va fer en els dies en què hi va haver aldarulls.

 

Durant el migdia, la concentració ha anat creixent en tensió amb alguna càrrega policial que ha deixat ferits, segons denuncien els organitzadors.

Al cap de tres hores, la situació s'ha relaxat, però a partir de les cinc de la tarda ha tornat la concentració als carrers del cordó policial. A les sis, els manifestants han abandonat el cordó policial per fer una marxa pels carrers del barri.

Quan ha acabat la marxa, cap a quarts de vuit del vespre, han decidit desconvocar les accions per la resta del dia. Tot i així, desenes de persones s'han mantingut davant el cordó policial. Finalment, la policia ha desmuntat el cordó poc abans de les deu de la nit i els concentrats han pogut accedir a les portes del local.

 

Migdia de tensió amb el cordó encerclat

El col·lectiu del banc ha convocat una concentració al migdia per recuperar l'espai. A la plaça Revolució, s'hi han aplegat uns centenars de persones que s'han dirigit cap al cordó policial.

 

Els manifestants han encerclat el dispositiu policial als quatre punts tallats: Travessera de Gràcia, l'accés pel Mercat de l'Abaceria Central i Mare de Déu dels Desemparats.

Allà han protestat contra la presència dels mossos i han cridat consignes com "policia, fora del barri". L'objectiu era bloquejar els mossos si no els deixaven accedir al Banc Expropiat.

La concentració ha començat amb un to festiu, però amb el pas dels minuts ha anat creixent en tensió. En les primeres hores de protesta s'ha vist el que el col·lectiu del Banc Expropiat ha anomenat "Babybloc" per a persones amb nens, en un dels carrers per accedir al banc.

 

Alguns dels assistents han portat màscares del nou propietari de l'edifici, que en va demanar el desallotjament al jutge.

 

Abans de les dues, alguns manifestants han començat a ruixar els policies amb aigua i els han llançat farina i ous. La tensió ha estat creixent perquè la policia ha quedat bloquejada:

 

Poc abans de dos quarts de tres del migdia hi ha hagut una primera càrrega policial. Ha estat breu. La policia ha avançat el cordó del carrer de Desemparats amb cops de porra. Els assistents han respost amb crits de "resistència".

Des de llavors hi ha hagut algunes carregues més. Hi ha hagut una quinzena de ferits entre els manifestants, segons el col·lectiu, entre ells el diputat de la CUP Josep Garganté, que ho ha denunciat a través de les xarxes socials:


Els Mossos d'Esquadra també han informat de set agents del cos ferits. Quatre dels set agents ferits han rebut la baixa, tot i que els Mossos no han concretat les ferides dels policies. La policia també informa de danys en un dels seus furgons.

També ha resultat ferit un jove, d'uns 18 anys, que ha estat ruixat amb lleixiu i l'han evacuat en ambulància del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) a l'Hospital de Sant Pau de Barcelona.

Entre els ferits també hi ha un fotògraf d'"El Punt Avui" que ha rebut l'impacte d'una llauna.

Treva per dinar

Cap a les tres del migdia ha començat una treva, la policia ha relaxat algunes posicions i el col·lectiu del Banc Expropiat ha anunciat que es retirava a la plaça Revolució durant el migdia:


A la tarda, s'ha fet la manifestació pels carrers del barri i finalment s'han desconvocat els actes del dia.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut