La ministra d'igualtat, Irene Montero, en una intervenció al Congrés dels Diputats (ACN)

Tombada l'esmena del PSOE a la llei trans que incloïa l'autorització judicial fins als 16 anys

La llei s'ha aprovat a la comissió d'igualtat del Congrés i contempla que només calgui aval judicial per canviar de sexe entre els 12 i els 14 anys, com proposava la ministra Montero

La comissió d'igualtat del Congrés espanyol ha aprovat el dictamen de la llei trans i de drets LGTBI aquest dilluns a la tarda sense les polèmiques esmenes del PSOE, que els han enfrontat amb Unides Podem i els aliats de la investidura, i que tenen a veure amb l'autodeterminació de gènere en menors d'entre 14 i 16 anys.

El PP no ha donat suport a les modificacions plantejades pels socialistes relacionades amb limitar l'autodeterminació de gènere en menors de 16 anys i amb l'enduriment de la reversió del sexe al registre civil a partir dels sis mesos del canvi. Així, el PSOE s'ha quedat sol defensant-les, i les modificacions no s'han inclòs en el dictamen. Els socialistes han votat a favor del text final, tot i que hagin quedat fora del text les seves propostes.

D'aquesta manera, la llei trans arribarà al ple tal com es va aprovar al Consell de Ministres pel que fa a l'autodeterminació de gènere. Ho ha celebrat aquest dilluns a la tarda després de la votació la secretària d'Estat d'Igualtat, Ángela Rodríguez, d'Unides Podem, que ha mostrat "màxima satisfacció" pel fet que "els drets de les infanteses trans estaran garantits".

La secretaria d'estat d'igualtat, Ángela Rodríguez, al Senat després de la conferència sectorial
La secretaria d'estat d'Igualtat, Ángela Rodríguez, ha agraït a "la majoria parlamentària feminista" l'èxit de la votació

Rodríguez ha dit també que espera que la llei s'aprovi definitivament abans que acabi l'any. El dictamen s'ha aprovat en comissió amb 21 vots a favor (PSOE, Unides Podem, ERC, Junts, Bildu i PNB), 14 vots en contra (PP i Vox) i una abstenció (Cs).


Autorització judicial per als menors de 12 a 14 anys

Entre les modificacions que plantejaven els socialistes, la que més polèmica ha generat amb Unides Podem és la que demanava autorització judicial perquè els menors de 16 anys facin el canvi de sexe. El text del Ministeri d'Igualtat ho rebaixa als 14 anys. Els socialistes també reclamaven que per revertir la modificació del sexe al registre civil a partir dels sis mesos del canvi fos necessària autorització judicial.

En canvi, sí que s'ha aprovat l'esmena dels socialistes que planteja no equiparar la violència intragènere a la masclista. Concretament, la modificació del PSOE canvia el terme inclòs en l'article 65 de la norma pel de violència en l'àmbit familiar. S'ha aprovat amb els únics vots a favor dels socialistes i l'abstenció de PP, Junts i Cs.


Satisfacció a Unides Podem i al col·lectiu LGTBI+

La ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha celebrat que la comissió d'Igualtat hagi aprovat la llei trans "sense retrocessos". En una piulada a Twitter, Montero ha reivindicat que s'ha fet "un pas més per a la seva aprovació definitiva".

També des dels diversos col·lectius en defensa dels drets LGTBI+ han celebrat que la comissió d'igualtat hagi aprovat la llei "sense retallades en els drets dels menors, ni de les persones migrants", tal com es va reivindicar aquest cap de setmana passat en manifestacions simultànies a diverses ciutats de l'estat.   

 

ARXIVAT A:
LGTBIQ+
Anar al contingut