Els socialistes celebren aquest dijous i divendres unes jornades polítiques a la Vall d'Aran (PSC)

Toc d'atenció del PSC al govern d'Aragonès per l'"alentiment" a aplicar els pressupostos

Els socialistes critiquen que només s'hagin complert un 11% dels compromisos que van pactar Pere Aragonès i Salvador Illa

El PSC retreu al govern català que s'han complert una part molt petita dels acords adoptats per a l'aprovació dels Pressupostos. En concret, i segons han avançat a TV3, fins al mes d'agost només s'han complert un 11 % de les 281 mesures pactades.

Els socialistes fan pública la dada quan fa sis mesos que Pere Aragonès i Salvador Illa van encaixar les mans per segellar el pacte, l'1 de febrer, després de setmanes d'estira-i-arronsa.

Des d'aleshores, el partit ha estat fiscalitzant el compliment del pacte, i sovint --encara que amb veu baixa--- ha criticat la lentitud en l'execució.

Ara, però, han decidit posar negre sobre blanc les dades que els facilita el mateix govern, i es mostren preocupats pel fet que el gran gruix de les propostes, prop del 80% estiguin tot just en vies d'execució.

Algunes en estat més avançat, però altres a les beceroles. Pel que fa a l'11% restant, es tracta de mesures que encara no s'han iniciat.

Els socialistes creuen que amb aquest nivell d'execució les mesures no donaran els resultats previstos. Ho ha explicat a TV3 la seva portaveu parlamentària, Alícia Romero, des d'unes jornades del partit que tenen lloc aquest dijous i divendres a la Vall d'Aran:

"El que li demanem al govern és que hi posi ritme, que posi tota la seva capacitat, que és molta, en la gestió i en l'execució pressupostària per complir aquest acord. Veiem que hi ha moltíssimes actuacions en curs i, per tant, un cert alentiment del que hauria de ser els compromisos del govern."

A més, Romero reclama més detalls sobre l'execució pressupostària per part de les empreses públiques, unes xifres que no se'ls han fet arribar.

L'acord preveia una reunió trimestral d'una comissió de seguiment (Lorena Sopena / Europa Press)

Pel que fa als grans projectes, considera que es va anar tard en la signatura del conveni per avançar en el quart cinturó, i que el Hard Rock "està aturat, no s'ha aprovat el pla director definitivament i això està perjudicant l'inici de les obres".

Segons les dades del govern, també a 1 d'agost s'ha executat ja un 55% del pressupost d'aquest any.

L'acord de pressupostos entre PSC i l'executiu també contempla una reunió trimestral d'una comissió de seguiment que en aquests sis mesos només s'ha reunit una vegada. La pròxima cita serà la primera quinzena d'octubre.

Pel que fa als pressupostos de l'any vinent, els socialistes asseguren que no hi ha hagut cap mena de contacte, ni formal ni informal, però que estaran disposats a parlar-ne.

De moment, l'advertiment que han llançat arriba enmig de les converses entre els socialistes i ERC per investir Pedro Sánchez com a president del govern espanyol.

Aquest és el document complet en què el PSC valora el nivell d'execució dels comptes catalans:
 

Valoració del PSC de l'acord pressupostari 2023

 

ARXIVAT A:
PSCPressupostos de la Generalitat Salvador Illa
Anar al contingut