L'OCDE demana que s'apugi l'IVA, especialment el de l'alcohol o el tabac (Europa Press/Fernando Sánchez)

Toc d'alerta de l'OCDE a Espanya: recomana eliminar les mesures antiinflació

L'organisme insta el govern espanyol a apujar l'IVA reduït de la llum i els aliments bàsics, a més d'incrementar la pressió fiscal i moderar les pujades de salari mínim

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Iván Gutiérrez

Periodista a la delegació de Madrid de TV3 especialitzat en economia

@ivanngutierrez

La inflació derivada de la guerra entre Rússia i Ucraïna va fer que el govern espanyol aprovés mesures anticrisi com la reducció de l'IVA als aliments bàsics o a la factura de la llum.

Però l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) creu que ja és el moment de posar punt final a aquest paquet d'ajudes perquè la inflació està controlada. I ho ha fet des de Madrid, l'endemà de la presentació del nou acord de coalició.  

L'organisme internacional assegura que aquestes mesures tenien sentit durant la inflació, però fa un toc d'alerta al govern espanyol perquè no les allargui quan acabi aquest any.

També torna a insistir a apujar l'IVA (sobretot d'alguns productes com l'alcohol i el tabac) i augmentar la pressió fiscal per aconseguir "una consolidació fiscal més forta i sostenible per mantenir el camí de reducció del deute, i tenir marge per afrontar l'envelliment de la població i altres fronts com l'educació i la transició ecològica".


Alerta amb el salari mínim

L'economista en cap de l'OCDE, Clare Lombardelli, també ha recordat al govern de Sánchez que ha de pactar la reducció de la jornada laboral amb la patronal, però que és factible sempre que la productivitat es mantingui.

Un argument, el de la productivitat, a què també ha al·ludit en relació amb la pujada del salari mínim que preveu fer el govern espanyol.

Lombardelli alerta que s'ha d'anar amb compte amb les pujades del salari mínim, que han de ser progressives, vinculades a la productivitat i no han d'afectar les contractacions.

Tot i que també ha valorat l'efecte positiu que han tingut les darreres pujades, sobretot als col·lectius més joves.

L'economista en cap de l'OCDE, Clare Lombardelli, durant la seva intervenció (Europa Press/Eduardo Parra)

Menys creixement, pensions i fiscalitat verda

El creixement d'Espanya és un dels més robustos de la Unió Europea, i l'organisme internacional ho ha recordat, però a les seves previsions retalla una dècima i creu que no creixerà tant com pensava.

Pel que fa a les pensions, Lombardelli ha insistit que l'edat de jubilació ha d'anar en consonància amb l'esperança de vida, i que, per tant, s'ha d'allargar.

Ara bé, també ha assumit que l'envelliment de la població i l'augment del cost de les pensions és un repte que afronten molts països occidentals.

L'OCDE també ha valorat positivament els avenços d'Espanya pel que fa a impostos per disminuir les emissions, però posa deures per seguir avançant, ja que la recaptació actual, diu, és baixa en aquest sentit.

 

ARXIVAT A:
EnergiaPensionsAlimentacióUcraïnaRússiaGovern espanyol
Anar al contingut