Una de les propostes de Brussel·les és posar els aires condicionats a 25 graus
Una de les propostes de Brussel·les és posar els aires condicionats a 25 graus (Pexels)

Aire condicionat a 25ºC i calefacció a 19ºC, el pla de la UE contra la crisi energètica

Un esborrany elaborat per la Comissió Europea planteja prendre mesures a tots els edificis públics des d'ara mateix per reduir el consum energètic

RedaccióActualitzat

Apujar els termòstats a l'estiu i abaixar-los a l'hivern és una de les propostes que planteja la Comissió Europea en l'esborrany del pla d'emergència davant la crisi energètica.

Davant l'encariment i la probable escassetat de gas per culpa de la guerra a Ucraïna, Brussel·les està enllestint un pla que suggereix obligar, per exemple, a posar, des d'aquest mateix estiu, els aires condicionats a 25 graus en els edificis públics. O, de cara a l'hivern, a abaixar les calefaccions fins als 19 graus quan sigui "tècnicament i legalment possible."

El document establirà fins i tot el tipus d'indústries o instal·lacions prioritàries, per si s'hagués de tallar el subministrament, i deixa clar que les llars, la calefacció urbana i alguns serveis socials essencials es consideren consumidors protegits i serien dels últims a tenir racionaments.

L'informe diu que a l'hivern es poden fer servir "fonts alternatives de calefacció", com bombes de calor, així com fer campanyes de conscienciació per abaixar un grau la temperatura a la llar.

Ajudes a les empreses a canvi de reduir el consum

L'executiu comunitari també planteja que els estats membres incentivin amb compensacions econòmiques la reducció del consum de gas de les empreses.

Quan s'hagin esgotat les vies d'estalvi energètic que preveu per a les empreses, diu el text, pot ser que els estats membres "necessitin començar a restringir parcialment o totalment" el consum de grups específics que s'hagin indicat als plans d'emergència. La priorització d'aquests grups, afegeix, pot canviar en funció del país.

S'espera que la Comissió reveli dimecres que ve el document, que manté que els socis europeus encara són a temps de minimitzar l'impacte d'un "possible gran tall" del subministrament de gas a l'hivern.

Segons explica el text, els fluxos de gas des de Rússia han caigut un 30% en comparació amb la mitjana del període 2016-2021, i part d'aquesta disminució l'atribueix a les "accions sobtades, injustificades i unilaterals de Gazprom" per tal de trastocar l'activitat econòmica i manipular els preus.

 

ARXIVAT A:
Unió EuropeaEnergia
Anar al contingut