Defenses israelianes intercepten un míssil procedent del Líban, aquest dissabte (Reuters)

Tensió màxima a la frontera del Líban amb bombardejos creuats entre Israel i Hezbollah

L'exèrcit israelià no ha trigat a respondre l'atac d'aquest matí de la milícia libanesa, que ha llançat 62 míssils contra poblacions del nord d'Israel

L'exèrcit israelià ha llançat aquest dissabte atacs per terra i aire contra posicions de Hezbollah al Líban, en resposta al llançament previ d'una salva de 62 míssils de la milícia libanesa contra el nord d'Israel. Els míssils de Hezbollah han impactat contra nuclis de població a Metula i Margaliot i, suposadament, també contra un centre avançat de la intel·ligència militar israeliana a Meron.

El primer atac de Hezbollah en resposta a l'assassinat dimarts passat el número 2 del moviment islamista palestí Hamas, Saleh al-Arouri, a Beirut. Una mort que Hamas ja ha dit que "no quedarà sense resposta".

És el primer cop des del 7 d'octubre que Israel ataca amb més virulència el sud del Líban que la Franja de Gaza. Des de divendres, Israel està en "nivell d'alerta molt alt" a la frontera amb el Líban i hi ha desplegat més de 200.000 soldats. Amb més de 80.000 residents evacuats, el nord d'Israel és ara ple de pobles fantasmals.

En aquest escenari, la tensió a la frontera entre tots dos països arriba al màxim exponent des de la guerra entre Hezbollah i Israel del 2006.

L'alt representant de la Unió Europea de Política Exterior i Seguretat, Josep Borrell, ha fet avui des de Beirut una crida a intensificar els esforços diplomàtics per evitar que la guerra a Gaza s'estengui al Líban. "Crec que es pot prevenir una guerra, s'ha d'evitar i la democràcia pot prevaldre per buscar una solució millor", ha dit Borrell. 

I adreçant-se a Israel, Josep Borrell ha afegit: 

"És imperatiu evitar una escalada regional al Pròxim Orient. És absolutament necessari evitar que el Líban es vegi arrossegat a un conflicte regional. M'adreço també a Israel: ningú guanyarà en un conflicte regional."

Josep Borrell i el ministre d'Exteriors libanès, Abdallah Bou Habi (Reuters)

El representant de la Unió Europea ha comparegut davant els mitjans al costat del ministre d'Exteriors del Líban, que ha destacat que "l'única solució política que posarà fi al conflicte al Pròxim Orient és la fi del conflicte palestí". Abdallah Bou Habib assegura que el govern libanès treballa "de forma activa per desescalar el conflicte" i que els libanesos "estan practicant l'autocontrol"

El secretari d'Estat nord-americà, Antony Blinken, de gira pel Pròxim Orient per quarta vegada en tres mesos, ha estat a Turquia abans d'anar a Israel i finalment a les monarquies del golf Pèrsic, inclosa Qatar, on viu exiliat el líder de Hamas, Ismail Haniyeh. 

 

ARXIVAT A:
IsraelJosep BorrellGuerra a Gaza
Anar al contingut