L'aparició d'aquests granets és més freqüent en pells seques
L'aparició d'aquests granets és més freqüent en pells seques (iStock)

Tens granets als braços o a les cames? T'expliquem com prevenir-los i tractar-los

La queratosis pilaris, semblant a la pell de gallina però que no desapareix, és una afectació cutània lleu típica de l'hivern

Marc PratsActualitzat

Cada hivern la pell de moltes persones pateix una afectació lleu, tot i que molesta. Desenes de petits granets que apareixen a la zona dels braços, les cames o les natges; una mena de "pell de gallina" però que no desapareix de manera espontània.

És la queratosis pilaris i n'hem parlat amb la doctora Andrea Combalia, dermatòloga de l'Hospital Clínic de Barcelona --i membre de la Societat Catalana de Dermatologia, de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya-- per saber què podem fer si en tenim i com es pot prevenir:

D'entrada, hem de saber que la queratosis pilaris no és cap malaltia greu, ni preocupant. És més aviat una característica en persones amb la pell seca o dermatitis atòpica que es manifesta, sobretot, durant els mesos d'hivern, quan fa més fred. De vegades, això sí, es poden inflamar i envermellir, i acabar provocant picors o inclús infectant-se.

Cremes hidratants amb urea, recomanades per a aquest tipus d'afectacions (iStock)

Aquesta afecció de la pell és produïda per l'acumulació de queratina a l'obertura dels porus o fol·licles pilosos. La queratina és un tipus de proteïna de les capes més externes de la pell que s'acumula al voltant de la sortida del pèl i fa uns granets secs que són els que es coneixen com a queratosis pilaris.

Pot afectar persones de totes les edats, però és més freqüent en l'adolescència. Es calcula que al voltant del 40% dels adults i entre un 50 i un 80% dels adolescents en tenen.


Tractament senzill

Normalment, segons Combalia, aquesta rugositat a la pell es pot tractar amb cremes hidratants que continguin urea, ceramides, glicerol o vaselina. Amb aquests ingredients --diu-- "s'ajuda a fer una exfoliació de la pell i eliminar, així, l'excés de queratina".

"És important hidratar-se bé la pell, abrigar-se bé a l'hivern i dutxar-se amb sabons que no ressequin".

La dermatòloga de l'Hospital Clínic ens recorda, també, la importància de consultar el metge per assegurar-se de tenir un diagnòstic correcte, ja que en alguns casos la queratosis pilaris pot coexistir amb un èczema i llavors s'hauria de pautar un tractament més específic.


Com es pot prevenir 

La doctora Combalia explica que el més important a tenir en compte per prevenir l'aparició d'aquests granets és fer una correcta hidratació de la pell cada dia --preferentment després de dutxar-se-- intentant, així, minimitzar l'aparició de pell seca.

També destaca la recomanació de fer servir sabons i gels de dutxa que respectin la barrera cutània. Són els productes que coneixem com a syndet, que tenen un pH molt semblant al de la pell i que no contenen detergent. Són molt recomanables per a persones amb dermatitis atòpica, amb pell seca i amb queratosis pilaris.

Preventivament, també es recomana evitar l'exposició directa de la pell al fred, ja que amb temperatures baixes, la queratosis pilaris acostuma a empitjorar.

 

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut