En marxa una campanya informativa de la Generalitat per incentivar el vot exterior a les eleccions al PE
La campanya de la Generalitat vol incentivar el vot exterior a les eleccions al Parlament Europeu (UE)

Com votar des de l'estranger a les eleccions europees 2024? Aquests són els passos a seguir

Aquests són els terminis per votar dels ciutadans residents a l'estranger de manera permanent (CERA) i temporal (ERTA)

Actualitzat

El 9 de juny és el dia de les eleccions al Parlament Europeu. Com ja va passar a les eleccions al Parlament del 12 de maig, les persones que viuen permanentment a l'estranger ja no han de demanar el vot pregat. 

Aquesta és la principal diferència respecte a les darreres eleccions europees, les del 2019, arran de l'aplicació de la reforma de la llei electoral aprovada el 2022.

Precisament, el mes de gener, la Generalitat va decidir posar en marxa una campanya informativa per donar a conèixer tots els passos que els residents a l'estranger han de fer per votar

La consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret, va qualificar aquestes eleccions de "fonamentals" i va afegir que l'exercici del vot "és una prioritat per al govern". De fet, l'objectiu de la campanya era també recuperar els nivells de participació anteriors a la introducció del vot pregat, que ja es va eliminar. 


CERA o ERTA? 

El primer pas és comprovar que s'està inscrit al consolat, ja sigui al CERA o l'ERTA. 

La diferència és que aquelles persones inscrites al CERA tenen el domicili en un altre país i ja no estan empadronades a Catalunya. En canvi, els de l'ERTA, que són temporalment a l'estranger, segueixen empadronades a Catalunya.  


CERA: qui pot votar des de l'estranger? 

Les persones residents de forma permanent a l'estranger han d'estar inscrits en el Cens de residents absents a l'estranger (CERA). Per això, és important que hagin tramitat l'alta com a residents absents al Registre del consolat abans de l'1 de febrer.   

Per a aquestes eleccions europees, hi ha un total de 2.409.731 persones inscrites al CERA.  


CERA: com es rep la documentació electoral? 

Els residents de forma permanent a l'estranger han de rebre a casa tota la documentació sense haver-la de sol·licitar prèviament

Això es farà en dos terminis:  

  • Entre el 4 i el 10 de maig, se'ls enviarà els sobres de votació, els certificats d'inscripció al cens electoral i tota la informació necessària per votar.  
  • Entre el 15 i el 19 de maig, se'ls enviarà les paperetes de les diferents candidatures que es presenten a les eleccions, un cop les hagi proclamat la Junta Electoral. Si hi ha alguna impugnació, es pot allargar el termini fins al 25 de maig. 

A més, a partir del 18 de maig, també és possible descarregar-se les paperetes de les candidatures en línia des d'aquest web del Ministeri de l'Interior


CERA: quan i com es pot anar a votar? 

Les persones que resideixen permanentment a l'estranger poden votar de dues maneres: per correu (fins al 4 de juny) o presencialment a les urnes de les ambaixades, oficines o seccions consulars en què estiguin inscrits (entre l'1 i el 6 de juny). 

Un cop acabat el termini, tots els vots seran remesos al Ministeri d'Afers Exteriors, que els enviarà de manera urgent a les juntes electorals encarregades de l'escrutini.  

Un resident a l'estranger inscrit al CERA pot votar des d'Espanya? 

Si una persona inscrita al CERA es troba temporalment a Espanya en aquests terminis, pot sol·licitar el vot per correu del 16 al 30 de maig en qualsevol oficina de Correus. 

Un cop sol·licitada i rebuda la documentació, haurà de portar el sobre amb el seu vot personalment a l'oficina de Correus, des d'on l'enviarà per correu certificat abans del 5 de juny.  


Què passa amb el vot ERTA? 

Per altra banda, les persones que es troben temporalment a l'estranger i, per tant, segueixen empadronades a Catalunya (vot ERTA), s'han hagut d'inscriure com a resident absent entre el 16 d'abril i l'11 de maig.  

Només aquells que ho hagin fet podran rebre la documentació al seu domicili temporal registrat, i tindran temps de votar per correu entre el 14 de maig i el 5 de juny

El seu vot arribarà directament a la mesa electoral que li pertoca a Espanya el mateix dia de les eleccions, el 9 de juny. 

Dins de la campanya iniciada al gener per donar visibilitat al vot des de l'estranger a les eleccions europees, la Generalitat ha proporcionat un correu electrònic, catalunyaexterior@gencat.cat, per resoldre tots els dubtes que puguin sorgir. 

 

ARXIVAT A:
Parlament EuropeuGeneralitat de CatalunyaEleccions europees 2024
Anar al contingut