En marxa una campanya informativa de la Generalitat per incentivar el vot exterior a les eleccions al PE
En marxa una campanya informativa de la Generalitat per incentivar el vot exterior a les eleccions al PE (UE)

Tens dubtes sobre el vot exterior de les eleccions europees? El govern activa un nou servei

Els ciutadans residents a l'estranger que vulguin votar tenen de termini fins a l'1 de febrer per iniciar els tràmits

Amb la vista posada en les eleccions al Parlament Europeu previstes per al juny, la Generalitat ha posat en marxa una campanya informativa per donar a conèixer tots els passos que els residents a l'estranger han de fer per votar.

Així ho ha anunciat aquest dijous la consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret, que ha qualificat aquestes eleccions de "fonamentals". Serret ha afegit que l'exercici del vot "és una prioritat per al Govern" i que volen fer totes les accions que ajudin els votants.

L'objectiu de la campanya és acompanyar a aquells que vulguin exercir el seu dret a vot, però també recuperar els nivells de participació anteriors a la introducció del vot pregat, que ja es va eliminar.

Serret ha recordat que els ciutadans residents a l'estranger que vulguin votar tenen de termini fins a l'1 de febrer per fer el primer pas, registrar-se al CERA. La campanya informativa també inclourà assessorament telefònic i per correu electrònic. 

Meritxell Serret ha tornat a reclamar al govern espanyol "que se simplifiquin els tràmits" perquè els catalans residents a l'exterior puguin votar. 

La consellera d'Acció Exterior ha fet aquestes declaracions des de Madrid, on s'ha reunit en els últims dos dies amb els ambaixadors del Perú, Colòmbia, Equador i Bolívia per presentar-los al delegat de la Generalitat als estats andins i reforçar les relacions econòmiques, socials i institucionals amb aquests països.

Meritxell Serret ha afegit que també han aprofitat per continuar amb la campanya a favor de l'oficialitat del català en les institucions europees.

Què has de fer per votar des de l'estranger?

Si ets resident a l'estranger i vols votar a les pròximes eleccions al PE, que se celebraran del 6 al 9 de juny, t'has d'inscriure al CERA, el cens electoral de residents absents, abans de l'1 de febrer. Per fer-ho, t'has de dirigir a l'oficina consular de la seva demarcació.

Però quins documents necessitaries per poder-te inscriure? El DNI --l'original i una fotocòpia--, una fotografia de carnet i la prova de residència.

A més, també hauràs d'entregar la sol·licitud d'inscripció com a resident i la declaració explicativa d'elecció del municipi a efectes electorals, que pots trobar a la web del consolat de cada país o del Ministeri d'Afers Exteriors.

Una vegada fet els tràmits, has d'enviar la documentació a l'adreça que la persona que vol votar va fer constar en el moment de tramitar l'alta al Registre de matrícula consular.

Tot i això, la Generalitat ha proporcionat un correu electrònic, catalunyaexterior@gencat.cat, per a resoldre tots els dubtes que puguin sorgir.

ARXIVAT A:
Parlament EuropeuGeneralitat de Catalunya
Anar al contingut