Tenir diabetis i obesitat durant l'embaràs augmenta el risc de tenir un infant amb TDAH

Un estudi de l'Hospital Universitari Mútua de Terrassa conclou que els fills de dones amb diabetis gestacional i obesitat tenen el doble de probabilitats de presentar aquest trastorn

RedaccióActualitzat

Les embarassades amb diabetis gestacional i obesitat tenen més probabilitats de tenir un infant amb trastorn per dèficit d'atenció i hiperactivitat (TDAH). Aquest augment de risc no es produeix quan les embarassades tenen un augment de pes dintre dels límits saludables.

Aquesta és la conclusió d'un estudi realitzat pel Servei d'Endocrinologia i Nutrició de l'Hospital Universitari Mútua de Terrassa (HUMT). S'ha publicat a The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Els autors van estudiar 1.036 infants nascuts de dones amb diabetis gestacional. El 13% van ser diagnosticats amb TDAH.

Analitzant les dades, els investigadors van constatar que els fills de dones amb diabetis gestacional i obesitat tenien el doble de probabilitats de presentar TDAH en comparació amb els nascuts de mares sense obesitat.

En canvi, aquesta associació no es produïa quan aquestes dones guanyaven una quantitat de pes saludable durant l'embaràs.

Aquests resultats han de contribuir a veure la importància de no incrementar el pes de forma excessiva durant el període de gestació, com explica la doctora Verónica Perea, que ha liderat l'estudi:

"És important que els metges assessorin els seus pacients sobre la importància de l'augment de pes saludable durant l'embaràs".

Per això, cal tenir en compte aquest consell i afegir-lo als que les embarassades ja coneixen, tal com explica la doctora Eva López Quesada, coordinadora d'Obstetrícia de Mútua de Terrassa:

"Moltes dones ja saben que han de deixar de fumar, que no poden prendre alcohol, però no donen importància a començar amb el pes el màxim de prop del que nosaltres en diem normopès."

En l'estudi també hi han intervingut el servei de Ginecologia i Obstetrícia de l'HUMT i el servei d'Endocrinologia i Nutrició de l'Hospital Clínic de Barcelona. El treball ha comptat amb el finançament de la Fundació Docència i Recerca Mútua Terrassa.

El nombre estimat d'infants d'entre 3 i 17 anys diagnosticats amb TDAH és de 6 milions, segons dades del període 2016-2019. A Catalunya, es calcula que com a mínim un 5% de la població infantil té aquest trastorn del neurodesenvolupament.

Un dels principals factors de risc del TDAH en infants és l'obesitat materna. Aproximadament el 30% de les dones tenen obesitat en la seva primera visita al metge durant l'embaràs, i aquest nombre augmenta fins al 47% en dones amb diabetis gestacional.

 

ARXIVAT A:
SalutTDAH
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut