El logo de Google a les oficines de Nova York (Reuters/Andrew Kelly)

Teletreballar portarà rebaixes de sou a Google, segons una calculadora de l'empresa

El lloc de residència podria marcar el sou del teletreballador, un model que planteja problemes per implantar-se aquí perquè el mercat laboral està més regulat que als Estats Units

Actualitzat

Treballar en una empresa de Silicon Valley com Google o Facebook significa un sou alt, però els lloguers també són molt cars en aquesta zona de Califòrnia. Google ho té en compte i per això vol pagar menys als que optin per teletreballar sempre, segons el cost de vida d'allà on visquin.

L'agència Reuters ha tingut accés a una calculadora interna de salaris que l'empresa ha començat a provar i que permetria justificar retallades als que prefereixin treballar a distància.

Dos teletreballadors de l'oficina de Google a Nova York podrien tenir diferències de sou del 15% per la mateixa feina (Reuters/Andrew Kelly)

Les captures de pantalla d'aquesta calculadora mostren l'exemple de dos empleats de l'oficina de Manhattan, a Nova York. El que treballi des de casa, a la mateixa ciutat, cobrarà tot el sou, però si viu a Stamford, Connecticut, a una hora en tren de Nova York, guanyarà un 15% menys.

Altres captures mostren diferències entre un 5 i un 10% a les zones de Seattle, Boston i San Francisco.

Un portaveu de Google citat per l'agència ha dit que l'empresa paga compensacions segons on treballin els empleats, sense entrar en la ubicació de casa seva, però no ha concretat què passaria si, per exemple, teletreballa fora de la ciutat de Nova York, com seria el cas de Stanford.

Models diferents

Altres empreses com Facebook, Twitter o LinkedIn també han advertit els empleats que pensin viure en ciutats més barates que se'ls pot retallar el sou, mentre que altres tecnològiques més petites com Reddit i Zillow no tenen previst introduir canvis.

A Catalunya, no hi ha un mercat tan liberalitzat com als Estats Units, però la implantació del teletreball obre nous debats.

Segons el jurista i expert en dret laboral Robert Gutiérrez, no és impensable que aquest sistema també arribi aquí, segons ha dit a Catalunya Ràdio:

"Al final, si predomina que la persona presta serveis des de Barcelona, s'hauria d'aplicar el conveni de Barcelona i seria vàlid pagar el sou en funció del conveni d'aquí, tot i que sigui diferent de la gent que sigui a Nova York."

Pel professor del Departament d'Economia i Empresa de la Universitat Oberta de Catalunya Ivan Ciudad, és difícil que aquest model es copiï, perquè el mercat laboral espanyol està molt més regulat que el dels Estats Units i recorda que "el treball a distància no et pot discriminar i ha de ser voluntari".

ARXIVAT A:
GoogleTecnologia
Anar al contingut