L'anàlisi es fa a través de mostres d'aigües residuals de les ciutats (iStock)

Tarragona i Barcelona, líders d'Europa en consum de cocaïna i ketamina segons l'aigua residual

Només Anvers se situa davant de Tarragona en el rànquing de consum europeu de cocaïna, en què Lleida ocupa la vuitena posició

Redacció / ACNActualitzat

Barcelona lidera el rànquing europeu de presència de restes de ketamina a les aigües residuals, segons l'informe anual de l'Observatori Europeu de les Drogues i les Toxicomanies (OEDT).

És l'única ciutat de l'Estat que apareix entre les vint primeres d'Europa en aquest àmbit. A Catalunya, només a Lleida apareixen també residus d'aquest estupefaent.

D'altra banda, les aigües residuals de Tarragona presenten els nivells més alts de restes de cocaïna de tot Catalunya i el segon més alt d'Europa, només darrere d'Anvers, a Bèlgica.

En aquest rànquing també hi apareixen Lleida, en vuitena posició; València, en desena; Barcelona, en catorzena, i Castelló, en el quinzè lloc. Amb cinc ciutats, Espanya és el país més present a la llista: és un dels països europeus amb més cocaïna, MDMA, cànnabis i ketamina.

Presència destacada de cànnabis

En el cas del cànnabis, la ciutat catalana que presenta més restes d'aquest estupefaent a les aigües residuals és Barcelona, que alhora ocupa la tercera posició del rànquing de les vint primeres ciutats europees en la matèria, per darrere de Ginebra i d'Amsterdam. Lleida i Tarragona ocupen la dinovena i la vintena posicions, respectivament.

En canvi, hi ha poca presència de restes d'amfetamina a les aigües residuals catalanes. Cap ciutat apareix entre les vint primeres del rànquing europeu. Dins l'àmbit estatal, torna a ser Tarragona la ciutat on n'apareix més, davant de Lleida i de Barcelona.

Pel que fa a la metamfetamina, Barcelona ocupa, destacada, la primera posició entre les ciutats catalanes, davant de Tarragona. Lleida no registra restes d'aquesta droga a les seves aigües residuals. La capital catalana se situa en catorzena posició en l'àmbit europeu.

Finalment, un altre estupefaent analitzat és l'MDMA. Barcelona torna a ocupar el liderat entre les ciutats catalanes (en aquest cas només davant de Lleida, ja que Tarragona no presenta restes d'aquesta droga) i se situa novena en la llista de les vint primeres ciutats europees.

En total, s'han analitzat mostres d'aigües residuals d'uns 54 milions de persones de 21 països (20 de la UE més Turquia). Les mostres s'agafen, habitualment, de canalitzacions d'aigües residuals que condueixen fins a les plantes depuradores.

Per al director de l'OEDT, Alexis Goosdeel, aquest estudi "dibuixa un panorama d'un problema de drogues tan estès com complex".

ARXIVAT A:
SalutDrogues
Anar al contingut