Esperar els Bombers és sovint l'opció més segura (ACN/Nia Escolà)

Tanca la porta al foc: com actuar en cas d'un incendi a casa

Confinar-se en una habitació i que ens vegin des de fora és la manera més segura d'esperar que arribin els Bombers, si el fum impedeix sortir de casa

Actualitzat

Molta gent ha pensat en la possibilitat que es cremi casa seva i s'ha adonat que no sabria com actuar, després de veure les imatges esgarrifoses de l'incendi de València, que ha arrasat un edifici de 14 plantes del barri de Campanar.

Intentar mantenir la calma en un moment difícil pot salvar una vida.

D'entrada, cal tenir clar que la majoria de les morts són per culpa del fum, més que no pas pel foc directe. "El fum és tòxic i en deu segons n'hi ha prou per perdre el coneixement i que el foc avanci i acabem calcinats", ha resumit el cap de la Divisió de Prevenció, Investigació, Extinció d'Incendis i Salvament dels Bombers de Barcelona, Víctor Molinet, en una entrevista a "La tarda de Catalunya Ràdio".


Quan es pot sortir de casa

En el millor dels casos, si no hi ha fum entre el lloc de casa on som i la sortida al carrer i veiem que podem sortir de forma segura, ho hem de fer.

Cal tancar totes les portes que puguem perquè això frena la propagació del foc. Per això un lema dels Bombers és "Tanca la porta al foc".

Només si es pot, cal agafar les claus i el mòbil, abans de tancar la porta del pis.

S'ha de sortir al carrer i no fugir mai cap amunt, cap al terrat. Fer servir sempre les escales i no agafar mai l'ascensor.

Un cop estem segurs, és el moment de trucar immediatament al 112, al carrer, i no abans.

No intenteu tornar a casa fins que ho diguin els Bombers.

Quan no es pot sortir de casa

Si sou a casa quan comença el foc i el fum us impedeix sortir, cal allunyar-se'n tot el que es pugui i, molt important, tancar totes les portes que es travessin. 

És millor tancar-se a una habitació i anar a un lloc on us puguin veure des de l'exterior. "Una porta estàndard, la que hi ha en qualsevol pis, resisteix tancada quinze minuts amb el foc al costat", explica Víctor Molinet.

Hi ha imatges de pisos cremats amb una habitació que ha quedat intacta, com la que es veu en aquest vídeo:


Posar roba mullada a les escletxes de la porta ajuda a evitar el pas del fum.


Quan hi ha foc a casa d'un veí i fum a l'escala

El lloc més segur és quedar-se a casa perquè és perillós baixar per una escala amb fum. 

És important tenir les portes tancades per evitar que es propagui el foc i fer-se veure per una finestra o balcó, igual que passa quan el foc és dins de casa. 

Cal trucar al 112 sempre, perquè no es pot estar segur que altres ho hauran fet abans.


Prevenció contra incendis

Els Bombers aconsellen instal·lar un detector de fums a casa, un element que val uns 15 euros, va amb piles i és molt fàcil d'instal·lar. Es tracta d'una alarma que es connecta quan hi ha fum i que serveix per ser-ne conscient i poder actuar, sobretot a la nit.

Un extintor pot anar bé si s'actua just quan el foc acaba de començar, però no tothom el sap fer servir i és perillós lluitar un mateix contra un incendi si no es tenen els coneixements necessaris.


Molts focs comencen a la cuina, per un descuit, però també a la sala d'estar per una burilla o una espelma o també per la càrrega de patinets o de diferents aparells elèctrics.

És recomanable no deixar aparells carregant si no hi ha algú a casa perquè no es podrà detectar el problema ràpidament.

 

ARXIVAT A:
IncendisBombers
Anar al contingut