A Tennessee i Arizona han suspès temporalment les execucions després dels informes (Pexels)

Suspeses les execucions en dos estats dels EUA per errades en el sistema d'injecció letal

L'estat de Tennessee acomiada dos funcionaris després d'un informe independent sobre la pena de mort

Nova polèmica als Estats Units al voltant de la pena de mort. Un informe independent publicat el desembre passat ha revelat nombrosos errors en el sistema d'injecció letal que s'aplica als condemnats a la pena capital de l'estat de Tennessee.

En concret, l'informe apunta que els fàrmacs utilitzats en les injeccions letals no es van provar adequadament abans de fer-los servir. L'informe assegura que en les set execucions realitzades des del 2018, "cap de les injeccions letals utilitzades es va provar per detectar-hi contaminants".

De moment, el governador de l'Estat, el republicà Bill Lee, ja va ordenar suspendre les execucions el passat mes de maig, i ara s'ha acomiadat dos alts funcionaris responsables del Departament de Correccions de l'Estat. 

Lee ha dit que esperaran que es concretin els canvis en el protocol abans de programar futures execucions.


A Arizona també se suspenen les execucions

A l'estat d'Arizona, la governadora, Katie Hobbs, tambe ha ordenat aquesta setmana una revisió dels protocols de pena de mort. S'analitzaran, ha dit, "els procediments d'execució d'Arizona i la formació del personal".

"Només volem assegurar-nos que les pràctiques siguin sòlides i que no acabem amb execucions fallides com hem vist recentment."


A més, el fiscal general de l'Estat, Kris Mayes, ha deixat totes les execucions en suspens fins que es completi la revisió.

Arizona va reiniciar les execucions l'any passat després d'una pausa de 8 anys després de la fallida injecció letal a Joseph Wood l'any 2014. En aquell cas, el condemnat va trigar gairebé dues hores a morir, després que els funcionaris li van donar 15 dosis de drogues.

Les execucions de presos, a debat (Pexels - Rodnae)

Execucions fallides

De fet, el sistema d'injecció letal ha estat sotmès a un control més gran en els últims mesos després d'una sèrie d'execucions fallides en diversos estats del país.

Un informe de l'ONG Centre d'Informació sobre la Pena de Mort va concloure que més d'un terç de les execucions als Estats Units el 2022 van ser fallides o molt problemàtiques, a causa de la "incompetència, l'incompliment del protocol o els defectes dels mateixos protocols".

Un total de 27 dels 50 estats dels Estats Units encara permeten la pena de mort, entre ells tres --Califòrnia, Oregon i Pennsilvània-- que han demanat una moratòria de les execucions.

ARXIVAT A:
Drets humansEstats UnitsPena de mort
Anar al contingut