La Plaça Cívica de la Universitat Autònoma de Barcelona (ACN / Albert Segura)
La Plaça Cívica de la Universitat Autònoma de Barcelona (ACN / Albert Segura)

Suspès de sou i feina un professor de la UAB a qui 8 doctorands acusen d'assetjament laboral i sexual

Les denunciants, estudiants de doctorat de la Facultat de Lletres, tenen constància d'almenys set víctimes més

Begoña Grigelmo Miguel / Ferran Moreno Garcia / Marta Planellas Bassols / Marta Jerez VilaginesActualitzat

Vuit estudiants de doctorat de la Facultat de Lletres de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han denunciat el professor del departament de Filologia Espanyola Àngel Gallego per amenaces, pressions i, en un cas, també assetjament sexual.

La denúncia es va interposar davant del rectorat fa més d'un any i ara s'ha sabut que l'Autònoma ha decidit suspendre'l de sou i feina a partir de la setmana que ve. A hores d'ara, el professor ha continuat fent classe.

Les universitàries tenen constància d'almenys set víctimes més del grau de Filologia Hispànica.

La universitat ha comunicat que l'expedient disciplinari obert ha finalitzat amb la suspensió de feina i la totalitat del sou al professor.

En un comunicat enviat a tota la comunitat educativa, la UAB apunta que se l'ha sancionat per abús d'autoritat en l'exercici d'un càrrec i fer prevaldre la seva condició d'empleat públic per obtenir un benefici indegut.

La sanció serà efectiva a partir de dilluns vinent, 20 de març. El professor hi pot recórrer fins aquest divendres.

L'Autònoma suspendrà de sou i feina el professor acusat a partir de dilluns que ve
L'Autònoma suspendrà de sou i feina el professor acusat a partir de dilluns que ve

"T'amenaçava de treure't el finançament"

TV3 ha parlat amb alguna de les doctorands afectades. Expliquen que tot començava a través de missatges de WhatsApp fora de l'hora habitual, fins i tot en cap de setmana o a la nit.

En un dels casos, la noia va tenir una relació sentimental amb el professor, però els problemes van arribar quan va voler posar-hi fi: "jo no podia deixar la relació i ja està. Sempre hi havia represàlies. Aprofitant-se del càrrec, utilitzava pretextos acadèmics per citar-me, però mai parlàvem de la tesi, era una excusa per apropar-se a mi", afirma.

Aquesta estudiant, que ha denunciat Gallego per assetjament sexual, denuncia que va seguir-la fins i tot a l'estranger:

"Va arribar a presentar-se a Amsterdam, on jo tenia un congrés, i ell sabia a quina hora i quin dia agafaria l'avió per tornar a Barcelona. Sabia aquesta informació perquè va poder-hi accedir-hi de manera il·lícita des del càrrec que tenia."

Les altres doctorands, que acusen Gallego d'assetjament laboral, denuncien que, quan deixava de tenir-los simpatia, les amenaçava de retirar-los el finançament per la tesi o abandonar-les.

Gallego era el director de la tesi i responsable de la beca d'algunes de les doctorands que han denunciat:

"Vam decidir posar una denúncia al rectorat de la universitat denunciant aquest assetjament laboral i abús de poder que ens havia afectat en la carrera acadèmica i en l'aspecte personal"

A conseqüència d'aquesta situació, diverses denunciants han patit ansietat i han rebut tractament psicològic.

En els darrers cinc anys, Gallego ha dirigit la tesi doctoral a 14 estudiants, de les quals 10 han abandonat en no poder suportar la situació. Algunes han hagut de buscar un altre director de tesi o canviar de tema de recerca.

Pots escoltar l'entrevista a dues de les doctorands que acusen el professor en aquest vídeo del "Telenotícies vespre":

 


Queixes d'encobriment i obstacles per part de la UAB

Les doctorands indiquen que van posar els casos en coneixement de l'òrgan universitari responsable de la seva recerca. Denuncien, però, que els protocols per assetjament sexual dels alumnes no les han protegit:

"Des del moment que vam posar la denúncia no hi va haver cap mesura cautelar, ell continuava fent classes, podia tenir contacte amb les alumnes que havien posat la denúncia"

Lamenten que el protocol de la UAB obliga les denunciants a identificar-se, de manera que el denunciat sap qui l'ha acusat. Aquesta és una de les claus, apunta una de les denunciants, que altres noies no hagin denunciat. "Fa molta por, creus que quedaràs marcada i sempre et recordaran com la que va posar la denúncia", assenyala.

Amb motiu del 25N, Dia Internacional per l'Erradicació de la Violència vers les Dones, les assemblees d'estudiants d'algunes facultats van impulsar una enquesta interna per detectar casos d'abusos. Encara avui s'estan rebent respostes.

L'edifici del Rectorat de la Universitat Autònoma de Barcelona
L'edifici del Rectorat de la Universitat Autònoma de Barcelona

El Protocol contra l'assetjament, activat quatre vegades

Entre desembre de 2021 i novembre de 2022, l'Observatori per a la Igualtat de la UAB ha activat quatre vegades el Protocol per prevenir i actuar contra l'assetjament sexual, l'assetjament per raó de sexe, orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere, i la violència masclista.

Aquests casos han derivat en l'obertura tres expedients perquè dues denúncies s'adrecen contra la mateixa persona. Un d'aquests expedients investigava les actuacions de Gallego.

Coordinador de les PAU i molt actiu a les xarxes

Gallego és el coordinador de les proves de Llengua Castellana de les PAU i és molt actiu en xarxes com Instagram, on té més de 10.000 seguidors, o YouTube.

Segons la delegació sindical de la CGT a l'Autònoma, el professor utilitza les xarxes per acostar-se a menors amb l'excusa d'ajudar-les a preparar la Selectivitat i, fins i tot, arriba a tenir-hi trobades cara a cara, segons ha assegurat la delegada sindical de la CGT a la UAB, Mercè Márquez Martínez.

El sindicat també denuncia que el mes de juny ja va posar-ho en coneixement de la Generalitat que, fins ara, no ha pres cap mesura al respecte.

Fins fa poc, Gallego tenia oberts els perfils a les xarxes i, ara, n'ha restringit l'accés.

És el segon cas d'assetjament a la UAB que es coneix aquesta setmana, després del d'un catedràtic de Física condemnat al febrer a un any i mig de presó per assetjament sexual i que la universitat ha apartat ara.
 

Envia un correu electrònic a bustiadenuncia@tv3.cat
ARXIVAT A:
Assetjament sexual Universitat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut