L'execució de Melissa Lucio estava prevista aquest dimecres
L'execució de Melissa Lucio estava prevista aquest dimecres (Reuters)

Suspenen in extremis l'execució de Melissa Lucio, acusada de matar la seva filla

El Tribunal d'Apel·lació de Texas ha suspès l'execució amb injecció letal prevista per a aquest dimecres i ha ordenat que es tornin a examinar les proves

RedaccióActualitzat

A dos dies de la data prevista d'execució amb injecció letal de Melissa Lucio, una nord-americana d'origen mexicà acusada de matar la seva filla de dos anys el 2007, el Tribunal d'Apel·lació de Texas l'ha suspès.

El tribunal ha ordenat a una instància judicial inferior que examini novament les proves del cas davant els dubtes que va despertar la seva condemna a la pena capital fa 14 anys. Ara s'inicia un procés que podria acabar amb la celebració d'un nou judici.

La defensa sosté que Lucio és innocent i que va ser coaccionada per confessar un crim que no va cometre.

La sol·licitud de suspensió ha tingut el suport de quatre dels membres del jurat que la va condemnar el 2008, així com d'una vuitantena de diputats tant demòcrates com republicans.

"L'Estat ens ha donat l'oportunitat de tornar als tribunals i presentar les proves de la innocència de Melissa que cap tribunal no ha pogut analitzar", ha explicat Vanessa Potkin, representant d'Innocence Project, una de les organitzacions que li ha donat suport.

La família ha celebrat la suspensió de l'execució
La família ha celebrat la suspensió de l'execució (EFE/Jorge Fuentelsaz)

La família confia en l'absolució

Els fills de Melissa Lucio, així com els seus advocats, pensen que Melissa podria fins i tot quedar lliure sense necessitat d'un altre judici.

"Si aconseguim un nou judici, el fiscal podria decidir que no buscarà una altra condemna; perquè nosaltres creiem que no hi ha proves fiables que demostrin la culpabilitat de la Melissa. La Melissa no és culpable i la mort de la Mariah va ser un tràgic accident", ha afirmat una de les advocades, Sandra Babcock.

Ha afegit que el suport sense precedents que ha rebut la Melissa és un indicatiu de la quantitat de proves que hi ha de la seva innocència, i que ningú volia veure com es matava una dona per un crim que mai va passar.


Acusada d'apallissar la nena

Mare de 12 fills més i víctima de violència sexual per part dels homes de la família, Melissa Lucio va ser acusada el 2007 de matar d'una pallissa la seva filla de 2 anys, però ella sempre ha assegurat que la menor va morir després de caure per les escales de casa seva, a la localitat texana de Harlingen, a prop de la frontera amb Mèxic.

Poques hores després de la seva mort, Lucio va ser interrogada durant cinc hores sense la presència d'un advocat i va acabar confessant, diu que coaccionada.

Lucio va explicar que, durant una mudança, es va adonar que la petita no era a casa i que quan va sortir a buscar-la, la va trobar plorant al peu de les escales, amb una mica de sang a les dents de baix.

Això no obstant, assegura que no va veure altres ferides i no li va donar més importància. Dos dies després, el pare de la nena va trucar al servei d'emergències perquè no respirava. S'hauria quedat adormida al llit dels pares i mai es va despertar.

L'advocat d'ofici que va defensar la Melissa no va presentar proves a favor seu i tampoc va voler que la resta dels seus fills testifiquessin al judici. Segons els actuals advocats de Lucio, la Fiscalia a més va presentar proves falses al judici.

Malgrat que la pena de mort està en retrocés arreu dels Estats Units, aquest estat continua amb el seu ritme d'execucions, i darrere la Melissa hi ha 198 presos al corredor de la mort.
 

ARXIVAT A:
Estats UnitsPena de mort
Anar al contingut