Barcelona

Surten a la llum nous trams del monument més gran i desconegut de Barcelona, la muralla que encerclava Barcino

El monument més gran de la ciutat de Barcelona, amb 1.270 metres de longitud, és també un dels menys coneguts. Ha passat una part dels seus 2.000 anys d'història gairebé ocult per altres edificis. És la muralla que encerclava la ciutat romana de Barcino, al cor de l'actual Barcelona. Al llarg de les últimes dècades se n'han anat recuperant i dignificant diversos trams. Aviat començaran uns enderrocs de finques que deixaran visibles uns 40 metres més. Intervenir en la muralla romana és complex i la setmana que ve es fan unes jornades amb especialistes de diverses disciplines per debatre les estratègies de futur.

Alonso Carnicer/Sara GrimalActualitzat
A molts carrers de Ciutat Vella es renoven antics edificis. Al carrer Lledó, l'arquitecte Moneo està transformant en hotel de luxe un casal amb un pati del segle XVII. Hi ha una galeria gòtica que serà una suite. Però l'element més singular és la torre romana quadrangular que hi ha a l'interior de la finca. S'hi han trobat pintures romàniques a la part baixa, i s'estan adaptant els pisos superiors de la torre per fer-hi habitacions.

Les intervencions en el nucli antic de Barcelona sovint fan aparèixer trams de muralla. Fa uns anys es va iniciar una gran actuació al Pati Llimona. Ara s'ha buidat l'interior de la finca veïna del carrer Regomir, i es pot veure íntegrament una de les dues torres circulars de la Porta de Mar, entrada principal de la ciutat romana. Es poden visitar les termes on es prenien banys a pocs metres de la platja. S'han posat al descobert 17 metres de muralla, que tenen continuïtat a l'exterior, al peu del Palau dels Marc, edificat el segle XIII sobre la base romana.

La ciutat romana de Barcino va viure un moment floreixent a principis del segle IV. Es va construir una nova muralla adossada a la primitiva i es van aixecar 76 torres. Amb 1.270 metres, rodejava la ciutat i li donava un aspecte imponent.

Fa 100 anys, les dues torres de la Plaça Nova eren l'única part visible de la muralla. La resta la tapaven edificacions que s'hi van adossar al llarg del temps. L'últim segle la ciutat ha anat recuperant i posant en valor trams d'un dels seus monuments més importants. Al carrer del Subtinent Navarro es van refer amb maons les parts perdudes i es van reconstruir les torres amb el coronament de l'època comtal.

Només és visible un terç de la muralla romana. De la plaça dels Traginers emergeix la torre circular, on la fortificació girava cap a la façana marítima. Al voltant hi ha trams amagats i en els pròxims mesos els enderrocs en trauran a la llum uns 40 metres més. "Estem treballant perquè ho puguem fer dins el 2012, procedirem a enderrocar dues finques, que ja estan no només expropiades sinó que les persones que hi vivien han estat reallotjades, i, per tant, descobrirem un llenc de muralla prou important. I, per tant, ens proposem recuperar tots aquells fragments de la muralla que sigui possible que s'hagin conservat fins avui, després de 2.000 anys", ha explicat Jaume Ciurana, tinent d'alcalde de Cultura, Creativitat, Coneixement i Innovació.

No se sap en quin estat es trobarà la muralla recuperada amb els enderrocs. Caldrà una intervenció profunda i definir els mètodes, que han anat variant al llarg del temps.

El director del Museu d'Història de Barcelona, Joan Roca, ha explicat que "dins els pòsits històrics deixats per la trajectòria de la ciutat, la muralla romana, que primer va ser muralla, després mur de cases i palaus, i ara considerem monument, és una de les peces més importants. I al llarg del segle XX se l'ha anat tractant en un seguit de trams que han quedat incorporats al paisatge urbà, i ara la qüestió que ens plantegem és com cal fer-ho en el segle XXI."

Els dies 3 i 4 de maig, amb el títol "Intervenir a la muralla romana de Barcelona", el Museu d'Història de Barcelona organitza unes jornades de debat amb arqueòlegs, historiadors i altres experts per analitzar els estudis realitzats i debatre els criteris i els mètodes per a les futures intervencions a la muralla romana de Barcelona.







VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut