El cartell dels partidaris de la proposta d'expulsar els immigrants
El cartell dels partidaris de la proposta d'expulsar els immigrants
Zuric

Suïssa rebutja expulsar els estrangers que hagin comès delictes

El Partit Popular ha difós el seu posicionament a través d'un cartell molt explícit en què es veu una ovella blanca expulsant, amb una coça, una ovella negra

RedaccióActualitzat

Suïssa ha rebutjat en referèndum la deportació automàtica dels estrangers que hagin incomplert la llei.

El 58,9% dels electors han votat en en contra de la proposta. El projecte ha estat rebutjat en tot els cantons del país. La participació ha estat més alta de l'habitual perquè el tema ha aixecat molta controvèrsia.

Els suïssos han votat en referèndum la proposta del Partit Popular suís, també conegut com a Unió Democràtica de Centre (UDC), de caràcter antiimmigració i que té un terç dels escons del Parlament.

La proposta incloïa la deportació automàtica en cas de delictes greus com l'assassinat, però també altres de menors, com superar el límit de velocitat. En el cas d'aquests delictes menors, per ser deportats, han de ser acusats dues vegades en deu anys.

Referèndum del 2010

La iniciativa volia que es reconeguès a la Constitució el text aprovat el 2010 en referèndum pels ciutadans. La UDC rebutja les excepcions introduïdes pel Parlament. El 2010, els suïssos van aprovar amb un 52,9% la iniciativa "Per l'expulsió dels estrangers criminals".

La llei aprovada pel Parlament -que encara no ha entrat en vigor- va introduir una clàusula que permet als jutges fer excepcions quan l'expulsió d'un estranger pogués crear una situació de greu dificultat per a ell o la seva família.

També es tindrà en compte si el delinqüent no és ciutadà suís però va néixer i s'ha criat a Suïssa. Hi ha unes 400.000 persones en aquesta situació, ja que la Confederació Helvètica no atorga la nacionalitat només per néixer al seu territori.

Cartell polèmic

La UDC  ha difós el seu posicionament a través d'un cartell molt explícit en què es veu una ovella blanca expulsant, amb una coça, una ovella negra fora de la bandera de Suïssa.

Anar al contingut