"SOS desesperat": una mare reclama atenció psiquiàtrica per impedir el suïcidi d'una menor

Actualitzat

Montse Vergés va enviar dissabte una crida de socors a Twitter. La seva filla, de 13 anys, té un trastorn mental i va intentar suïcidar-se fa uns mesos. Ara està ingressada a l'hospital, però la mare tem pel dia que li donin l'alta.

En un fil on detalla tot pel que ha passat la famílía des que l'agost passat la seva filla petita va desenvolupar un problema sever de salut mental, demana un centre terapèutic de llarga estada.

Per Nadal, durant un permís a casa, la nena es va precipitar pel balcó de casa i va quedar greument ferida. Explica que l'única sortida que se'ls ofereix és un centre privat que costa al voltant de 4.000 euros mensuals:

 

 


Assegura que la solució que li han donat des de l'Equip d'Atenció a la Infància que porta el cas és aquesta, un centre que ella no pot pagar:

"Em van dir que, en el cas que jo no ho pogués pagar, només hi havia una opció, que era fer un desemparament, que ells es quedessin la pàtria potestat i que aleshores ells finançarien el tractament en un centre terapèutic. Jo considero que és molt pervers, que el sistema és molt pervers."

 

Per la seva part, fonts de la Direcció General d'Atenció a la Infància neguen que sigui una opció retirar la custòdia a una mare per accedir a un tractament, i afegeixen que la tutela només es treu si hi ha una desatenció del menor que, en aquest cas, no es dona.

El Departament de Salut, que no ha volgut fer declaracions a TV3 sobre aquest cas, s'ha posat en contacte amb la Montser per mirar de donar-li una solució.

 

D'entrada, la recomanació dels psicòlegs és no internar joves amb trastorns mentals en edat pediàtrica.

Com explica Roger Ballescà, del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, la millor solució per a una persona jove és estar-se a casa amb la família amb una acompanyament psicoterapèutic intensiu:

"El millor que pot fer un jove, nen o nena, és estar-se a casa amb la família, perquè és l'entorn més adequat. Però això requereix un acompanyament psicoterapèutic intensiu que no sempre és possible fer-lo de la manera més adequada possible, per la saturació que té la xarxa de salut mental."

"Aleshores, les famílies es veuen abocades a demanar un ingrés en centres privats."

Uns centres que, a partir de 3r d'ESO, l'assegurança escolar pot subvencionar parcialment. Per a cursos anteriors, com en el cas de filla de la Montse, no existeix aquesta opció.

 

 

 

ARXIVAT A:
SalutSalut Mental
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut