Els sis detinguts tenen entre 16 i 22 anys
Els sis detinguts tenen entre 16 i 22 anys (Guàrdia Civil)

Sis detinguts a Barcelona per estafar 1,5 milions suplantant agents d'entitats bancàries

Els detinguts, entre els quals hi ha dos menors, suplantaven el número de telèfon de les sucursals bancàries de les Balears i trucaven a les víctimes per enganyar-les

RedaccióActualitzat

Detingudes sis persones a Barcelona acusades d'haver estafat una seixantena de clients d'entitats bancàries de les illes Balears. La quantitat de diners estafats supera el milió i mig d'euros i s'han pogut bloquejar transaccions fraudulentes per valor de 200.000 euros.

Els detinguts, d'edats compreses entre els 16 i els 22 anys, enganyaven clients d'entitats bancàries fent servir dues tècniques diferents: l'spoofing i el vishing.

D'una banda, utilitzaven la tècnica anomenada SMS spoofing o l'spoof telefònic: enviaven un missatge per SMS suplantant l'entitat bancària, que alertava la futura víctima que hi havia moviments als seus comptes no autoritzats. Tot seguit, els facilitaven un enllaç que els dirigia a una web idèntica a la del seu banc, on s'havien d'identificar. D'aquesta forma aconseguien les claus d'accés de les víctimes.

També suplantaven el número de telèfon real de la sucursal bancària i trucaven amb aquest número a les víctimes, alertant-los de falses operacions fraudulentes als seus comptes. Tot seguit, reclamaven els codis de seguretat rebuts per SMS o les convencien perquè facilitessin dades privades per poder culminar l'engany.

Si els ciberdelinqüents no aconseguien completar l'estafa, continuaven suplantant la identitat de les víctimes a través de trucades de veu a entitats bancàries i ordenaven transferències de diners als seus comptes, en una altra modalitat delictiva coneguda com a vishing.

El suposat agent bancari sempre s'identificava com a Àlex Garcia. El volum d'estafes que ha comès el grup és tan alt que aquest nom té nombroses recerques i referències als cercadors d'internet de persones que havien rebut trucades sospitoses.

Els agents han comissat un vehicle d'alta gama propietat del líder del grup i que s'havia pagat amb criptomonedes
Els agents han comissat un vehicle d'alta gamma propietat del líder del grup i que s'havia pagat amb criptomonedes (Guàrdia Civil)

Aquest any ha crescut molt el nombre de denúncies d'estafa amb aquests mètodes que s'han presentat a les Illes. Per això, l'equip de Delictes Tecnològics de la Guàrdia Civil va obrir una investigació que ha arribat fins a la detenció de sis persones a Barcelona.

Aquest és el moment de la detenció i de l'escorcoll a casa dels detinguts:

 

Durant la investigació, els agents van aconseguir bloquejar transaccions fraudulentes per valor de 200.000 euros que els delinqüents estaven a punt de fer des del compte d'una de les possibles víctimes.

En els domicilis dels detinguts es van decomissar dispositius electrònics i més elements que feien servir en les estafes. També s'ha confiscat un vehicle d'alta gamma propietat del líder de l'organització criminal valorat en 50.000 euros i que s'havia pagat en criptomonedes.

Dels sis detinguts, els quatre majors d'edat ja han ingressat a presó provisional. També hi ha dos menors detinguts.

La investigació continua oberta i la Guàrdia Civil no descarta més detencions.

S'han identificat una seixantena de perjudicats a les Illes Balear, però poden haver més persones estafades a altres provincies
S'han identificat una seixantena de perjudicats a les illes Balears, però hi pot haver més persones estafades a altres províncies (Guàrdia Civil)
ARXIVAT A:
PolicialBanca
Anar al contingut