Sis científics de centres catalans guardonats amb els Premis d'Investigació del Ministeri
Xavier Querol és un dels guardonats

Sis científics de centres catalans guardonats amb els Premis d'Investigació del Ministeri

Susana E. Narotzky, Elías Campo, Xavier Querol, Carme Torras, Laura Lechuga i Xavier Vives, distingits per la seva trajectòria en recerca

Xavier DuranActualitzat

Sis dels deu Premis Nacionals d'Investigació, que atorga el Ministeri de Ciència i Innovació, han estat per a científics de centres catalans.

El Ministeri ha anunciat aquest divendres els premis en les deu modalitats,  que abasten diverses àrees de recerca.

El Premi Ramón Menéndez Pidal, en l'àrea d'Humanitats, ha estat per a Susana E. Narotzky, catedràtica d'Antropologia Social de la Universitat de Barcelona. El premi se li ha donat "pel caràcter innovador de la seva activitat investigadora", amb una perspectiva pluridisciplinària que integra variables històriques, antropològiques i econòmiques. També destaca "l'impacte internacional de la seva trajectòria i el significat social de la seva producció científica".

El premi Gregorio Marañón en l'àrea de Medicina ha estat per a Elías Campo, catedràtic de Patologia a la Universitat de Barcelona i director de l'IDIBAPS. Se li concedeix "per les seves contribucions pioneres a l'estudi de les neoplàsies limfoides i per la repercussió que aquestes recerques han tingut tant en caracterització clínica com en la definició de diagnòstics i noves teràpies d'aquestes malalties".

El Premi Alejandro Malaspina, de l'àrea de Ciències i Tecnologies dels Recursos Naturals, ha estat concedit a Xavier Querol, professor d'Investigació del CSIC a l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua (IDAEA). Se n'ha fet mereixedor, segons el jurat, "pel seu lideratge en el desenvolupament de tecnologies, metodologies, models i aportacions científiques per comprendre la importància dels aerosols i la seva interacció amb els contaminants i la salut humana".

En l'àrea de Matemàtiques i Tecnologies de la Informació i les Comunicacions, el Premi Julio Rey Pastor ha estat per a Carme Torras, professora d'Investigació del CSIC a l'Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (CSIC-UPC), "per les seves aportacions pioneres en l'àrea de la robòtica intel·ligent, a nivell nacional i internacional i, en especial, en el camp de la robòtica social".

El Premi Juan de la Cierva en Transferència de Tecnologia ha estat per a Laura Lechuga, professora d'Investigació del CSIC a l'ICN2, l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia, centre mixt de la Generalitat, el CSIC i la Universitat Autònoma de Barcelona.

Ha merescut la distinció per la seva contribució innovadora als mètodes de diagnòstic a través de projectes com el desenvolupament de les plataformes tipus "lab-on-a-chip". El jurat ha ressaltat que la seva trajectòria combina "activitat científica de gran qualitat amb transferència de tecnologia".

Finalment, el Premi Pascual Madoz, de l'àrea de Dret i Ciències Econòmiques i Socials, ha estat per a Xavier Vives, professor d'Economia i Finances de l'IESE Business School. Ha merescut el guardó "per la seva contribució a la renovació de les disciplines d'economia industrial, teoria de jocs i de finances, entre d'altres". Segons el jurat, la seva trajectòria "l'ha consolidat com un referent d'enorme transcendència en l'àrea de Ciències Econòmiques i, en concret, en l'estudi de la competència i regulació dels mercats imperfectes".

El Ministeri ho ha anunciat amb aquest tuit on apareixen tots els guardonats:

 

 

 

La resta de guardons

La resta de guardonats han estat Francisco Sánchez Madrid, catedràtic d'Immunologia a la Universitat Autònoma de Madrid, amb el Santiago Ramón y Cajal de l'àrea de Biologia; José Capmany Francoy, catedràtic de Sistemes i Xarxes de Comunicacions Òptiques a la Universitat Politècnica de València, amb el Leonardo Torres Quevedo d'Enginyeria; Nazario Martín León, catedràtic de Química Orgànica a la Universitat Complutense de Madrid, amb l'Enrique Moles de Ciència i Tecnologia Químiques; i Luis Ibáñez Santiago, catedràtic de la Universitat Autònoma de Madrid, amb el Blas Cabrera de Ciències Físiques, dels Materials i de la Terra.

ARXIVAT A:
Recerca científicaCiència
Anar al contingut