Els mòbils han sonat i han rebut aquest missatge de Protecció Civil (3Cat)

22 municipis viuen el simulacre de risc químic amb sirenes i alertes al mòbil

Les alertes previstes en els plans de Protecció Civil per emergències químiques han sonat a les deu del matí en poblacions del Baix Llobregat, Barcelonès, Vallès Occidental i Vallès Oriental

RedaccióActualitzat

S'ha activat amb èxit el nou simulacre d'alerta per risc químic programat per a aquest dimecres. A les deu del matí ha sonat una alarma, acompanyada d'un missatge de Protecció Civil als mòbils, i també s'han activat les 50 sirenes.

Es tracta de la segona prova de sirenes d'aquest 2024 i, en aquest cas, s'ha fet als sectors químics del Baix Llobregat, el Barcelonès, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental (excepte el sector de la Tordera).

La població censada dins la cobertura teòrica de les sirenes és de gairebé 500.000 persones i més de 50.000 treballadors de polígons i empreses, que han d'haver rebut l'avís al mòbil. 
 

Com s'ha viscut

Les alarmes també s'han enviat a les escoles i els instituts, on els alumnes han seguit les indicacions del simulacre: els que eren a l'exterior han entrat a dins dels centres, on s'han tancat les portes i finestres fins que han sonat les sirenes de final del confinament, com es pot veure en aquesta escola de Sant Boi de Llobregat:


Entre la població en general no se sap quantes persones han fet l'exercici de simulacre, com als centres docents quan han rebut l'alarma, però a les xarxes socials hi ha els testimonis de qui els ha vingut de nou. 

I dels que no.

Protecció Civil ha fet una crida per avaluar el resultat de la prova.


On han sonat les sirenes?

Les 50 sirenes estan ubicades en 22 municipis:

Barcelonès: Barcelona (5) amb abast limitat a la Zona Franca i al port de Barcelona i l'Hospitalet de Llobregat (3).

Baix Llobregat: Cornellà de Llobregat (2), el Prat de Llobregat (5), Viladecans (1), Sant Boi de Llobregat (3), Sant Joan Despí (2), Sant Feliu de Llobregat (1), Santa Coloma de Cervelló (1), Sant Andreu de la Barca (1), Martorell (5), Abrera (2), Olesa de Montserrat (2) i Esparreguera (1).

Vallès Occidental: Castellbisbal (3), Polinyà (2), Santa Perpètua de Mogoda (1) i Terrassa (3).

Vallès Oriental: Granollers (3), Lliçà de Vall (1), Montornès del Vallès (2) i Parets del Vallès (1).

En aquesta prova no hi participen els dos municipis del sector de la Tordera que disposen de sirenes (Sant Celoni i Gualba), que ho faran en la pròxima prova de sirenes, prevista per a finals d'any.

A més, hi ha tot un seguit de municipis que no tenen sirena, però que podrien sentir-ne alguna: Barberà del Vallès, Canovelles, Esplugues de Llobregat, les Franqueses del Vallès, Montmeló, Rubí, Sant Cugat del Vallès, el Papiol, Vilanova del Vallès i la Roca del Vallès.


Com és la prova?

A l'inici de la prova, programada per a les deu del matí, s'ha enviat l'alerta de Protecció Civil als telèfons mòbils amb el següent text: "PROVA DE SIRENES DE RISC QUÍMIC. S'activen les sirenes de risc químic per fer proves a les zones de risc. És un SIMULACRE. En un cas real, confineu-vos."

Per estar segurs que rebem aquests avisos, es recomana comprovar la configuració del telèfon per poder rebre l'alerta. Al web de Protecció Civil s'hi pot consultar un tutorial complet, filtrat per marques i models dels aparells.

El funcionament és el següent:

Després de rebre el primer avís, al cap d'uns minuts s'activen les sirenes de risc químic amb el so de confinament (so ondulant com el d'una sirena d'ambulància). 

El so d'inici d'alerta (so de confinament) són tres senyals d'un minut de durada separats per silencis de cinc segons.

A la finalització de la prova (al cap de quinze minuts), s'activaran les sirenes de risc químic, amb el so de fi de confinament (un so pla més agut).

En la mesura del possible, es recomanava a la població que seguís les pautes d'autoprotecció en cas d'accident químic: refugiar-se a casa o a l'immoble més proper, tancar portes i finestres, desconnectar tots els sistemes de ventilació i esperar la notificació de fi d'alerta.


Novetats de la prova

S'han fet accions específiques en col·laboració amb l'Ajuntament de Sant Boi de Llobregat per promoure el confinament dels centres escolars, els mercats i d'altres activitats, ja que es tracta del municipi amb més població dins la zona de confinament (unes 80.000 persones).

En el conjunt dels 22 municipis on s'activaran les sirenes de risc químic, està previst que els centres escolars participin en la prova practicant el confinament.

Quan sonin les sirenes, els alumnes que siguin a l'exterior entraran als centres, tancaran portes i finestres i es quedaran a dins fins que sonin les sirenes de fi de confinament.

En aquesta prova s'activarà per primera vegada la sirena instal·lada l'any 2023 per l'Ajuntament de Lliçà de Vall (Vallès Oriental) i que està ubicada al Polígon Industrial El Pla del mateix municipi.


Afectacions a persones amb hipersensibilitat

Per primer cop, s'han treballat les possibles afectacions a les persones amb hipersensibilitat al so, ja que el so estrident de les alertes al mòbil o el so de les sirenes els pot provocar malestar.

D'aquesta manera, s'han definit pautes i mesures per reduir aquest impacte. Protecció Civil de la Generalitat ha contactat amb la Federació Catalana d'Autisme, la Federació de Salut Mental de Catalunya (SMC), l'Associació Catalana de Persones amb Alta Sensibilitat (ACPAS) i el servei de Teleassistència de la Diputació de Barcelona, perquè puguin informar de la prova els seus membres.

De la mateixa manera, s'ha contactat amb la federació de persones sordes de Catalunya FESOCA i l'Organització Nacional de Cecs Espanyols, ONCE, per tal que la informació de la prova arribi als seus membres pels canals específics disponibles.


Per a què serveixen aquestes alertes?

Les sirenes de risc químic són el sistema d'avís a la ciutadania previst en els plans de Protecció Civil per emergències químiques quan un accident químic és greu i pot afectar la població.

L'objectiu del sistema d'avisos és alertar la població situada a la zona vulnerable, de la manera més ràpida possible, de l'existència d'un accident en una indústria o instal·lació i que, per tant, cal que es confini o que prengui les mesures que les autoritats indiquin.

Protecció Civil de la Generalitat ha creat una enquesta per valorar l'audició de les sirenes i si s'ha rebut l'alerta al telèfon mòbil a les zones afectades per la prova.

Aquesta enquesta es podrà respondre a través de qualsevol telèfon mòbil, és anònima i no recull dades personals, però permet saber si les sirenes s'han sentit i des d'on s'han sentit. 

 

 

Anar al contingut