Shakira, aquest estiu, veient un partit de tenis a Wimbledon (Europa Press/Adam Davy/Pa/Wire/Dpa)

Shakira busca un acord per evitar el judici que comença demà: li demanen 8 anys de presó

La Fiscalia acusa la cantant de sis delictes contra la Hisenda pública. L'Advocacia de l'Estat i la Generalitat també són acusació

RedaccióActualitzat

La cantant Shakira, triomfadora dels premis Latin Grammy lliurats a Sevilla aquest dijous, seurà a partir de dilluns al banc dels acusats a l'Audiència de Barcelona, que la jutja per frau fiscal. Això, si abans no arriba a un acord que li evitaria el tràngol a canvi d'admetre la seva culpabilitat i pagar una multa.

Un acord que s'estaria negociant hores abans que s'obri la vista oral.

La Fiscalia acusa l'artista colombiana de sis delictes contra la Hisenda pública, amb l'agreujant de quantitat i persones jurídiques interposades.

En concret, considera que Shakira va fer veure que vivia fora d'Espanya quan ja vivia a Catalunya amb el futbolista Gerard Piqué. També l'acusa d'utilitzar un entramat societari per evadir impostos. 

D'aquesta manera, hauria defraudat 14,5 milions d'euros en les declaracions de la renda i de l'impost del patrimoni entre 2012 i 2014. 

Per això, demana una pena de 8 anys i 2 mesos de presó, una multa de 23,7 milions i que estigui 18 anys i un mes sense rebre incentius fiscals.

També acusen Shakira l'Advocacia de l'Estat, pels tres fraus en l'IRPF, i la Generalitat, pel frau en l'impost del patrimoni.

Els seus advocats, del despatx Molins, asseguren, en canvi, que Shakira va residir a les Bahames entre 2004 i 2014 i que és resident a Espanya des de 2015. També que no té cap deute pendent.

Shakira, aquest dijous, amb tres premis Latin Grammy (Reuters/Jon Nazca)

Es dona la circumstància que Shakira i la Fiscalia ja havien negociat un acord fa mesos, però ella, que sempre s'ha declarat innocent, el va descartar en considerar-lo "abusiu".

Argumenta, a més, que ja ha pagat 17,2 milions d'euros per mirar de regularitzar la seva situació. 


Un centenar de testimonis, entre els quals hi ha famosos

TV3 ha pogut confirmar que, ara per ara, no hi ha cap acord, firmat ni verbal, entre la defensa de Shakira i la Fiscalia per evitar el judici, que ha despertat força interès mediàtic: hi ha 200 periodistes acreditats, d'uns 40 mitjans de comunicació.

Si se celebra, està previst que duri 12 sessions, que s'allargaran quatre setmanes, fins al 14 de desembre. Hi ha un centenar de testimonis convocats, a més de pèrits en qüestions fiscals. 

Entre els testimonis hi ha professionals freqüentats per Shakira, com ginecòlegs, perruquers o professors de fitness, però també cares conegudes com Fernando Olvera, cantant de Maná; els germans Muñoz, d'Estopa, que van llogar-li l'estudi de gravació, i Fernando de la Rúa, exparella de l'artista, que va tenir diversos càrrecs en les seves societats.


Segona causa judicial

A més d'aquesta causa, l'artista en té oberta una altra, també per presumpte frau a Hisenda, que s'investiga als jutjats d'Esplugues de Llobregat. 

En aquest cas, la Fiscalia li reclama més de 6,6 milions d'euros per la declaració de renda i de l'impost de patrimoni de 2018.

 

ARXIVAT A:
JudicialMúsicaAgència Tributària
Anar al contingut