S'estudia la relació entre el brot de penellons i lesions a la pell i la Covid-19
Exemple de penellons, anomenat tambér perniosi (Sapp/Wikimedia Commons)

S'estudia la relació entre el brot de penellons i lesions a la pell i la Covid-19

Ara com ara es descarta, però es fan proves a les persones que les presenten per saber si són portadores del SARS-CoV-2

Xavier DuranActualitzat

Un nombre inusual de penellons en gent jove ha aixecat el dubte de si podrien estar relacionats amb el SARS-CoV-2. Ara com ara, la resposta és que probablement no, però els metges segueixen investigant-ho.

Un dels primers casos es va observar a Itàlia a primers de març. Es tractava d'un noi de 13 anys que presentava lesions dermatològiques en els dos peus.

Al cap de dos dies va presentar símptomes potencialment relacionats amb la Covid-19: 38,5 de febre, dolor muscular i maldecap. La història familiar suggeria una possible connexió amb la Covid-19

Les lesions a la pell van remetre espontàniament al cap d'uns dies.

Sobre la relació entre manifestacions dermatològiques i Covid-19, ara com ara només hi ha publicat un article. L'ha fet Sebastiano Recalcati, de l'Hospital Alessandro Manzoni de Lecco, i ha aparegut al Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology.

Segons l'estudi, de 88 pacients amb Covid-19 estudiats, se'n van trobar 18 –el 20,4%- amb problemes a la pell. No havien pres cap medicament en els quinze dies anteriors –així s'eliminava la possibilitat que fos efecte secundari d'un fàrmac.

Sense relació coneguda, actualment

Aquests problemes no són inusuals en altes infeccions víriques, però en aquest moments no es poden lligar a la Covid-19, segons explica Ramon Grimalt, professor de Dermatologia a la Universitat Internacional de Catalunya:

"A Itàlia s'ha fet el test de PCR a sis persones amb aquests problemes a la pell i ha donat negatiu. Però, a més, en quatre d'aquests pacients l'anàlisi serològica també ha donat negatiu. Això vol dir que ni tenen ni han passat la infecció."

A Espanya no se sap, perquè encara no s'han fet tests de PCR als que presenten aquestes lesions. Però els dermatòlegs ja demanen anàlisis de sang per esbrinar si tenen o han tingut el virus o si les lesions les pot haver produït un altre agent infecciós.

Dimecres, el doctor Grimalt va publicar un tuit on explicava que es van trobant molts joves sense símptomes de Covid-19 però amb lesions a la pell com aquestes.

 

 

Els penellons es produeixen per manca de reg degut al fred. Ara no en seria època i això ha fet sospitar si estarien lligats a la Covid-19, però Grimalt assenyala que no es pot assegurar:

"La Covid-19 i aquests nombrosos casos de penellons i altres lesions dermatològiques coincideixen en el temps. Estadísticament és difícil i per això s'ha pensat si estarien relacionats. Però les anàlisis diuen que es produeixen en persones que no han estat malaltes i que no han estat en contacte amb malalts."

Per això, creu que només hi ha dues possibilitats: o els tests serològics tenen un elevat marge d'error o les dues coses no tenen res a veure. Per això, demanaran anàlisis per saber si es pot deure a un altre virus que hagi sorgit en aquest moment.

A la vista dels casos que s'estan registrant a diversos països, el Consell General de Col·legis Oficials de Podòlegs d'Espanya ha creat un registre de possibles persones amb Covid-19 entre gent amb lesions dermatològiques en els peus.

A França, el Sindicat Nacional de Dermatòlegs i Venereòlegs també ha fet un comunicat sobre la necessiat que aquests especialistes estiguin al cas:

"Com que aquests símptomes no estan acompanyats d'altres de pulmonars, aquests pacients són potencialment contagiosos i poden potencialment escampar el virus sense saber que el tenen."

Això es pot descartar si la prova PCR dona negatiu, perquè aleshores la persona no pot encomanar el virus perquè no el té.

Però el doctor Grimalt insisteix que actualment no hi ha elements per relacionar-ho. Fins que no es pugui establir a partir de tests, no es pot afirmar que tingui cap relació amb la Covid-19.

Que hagin aparegut dos brots així simultàniament pot ser improbable, però no impossible.

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
Anar al contingut