Llevar-se aviat i fer exercici al matí és millor que fer-lo en hores nocturnes, segons un estudi
Llevar-se aviat i fer exercici al matí és millor que fer-lo en hores nocturnes, segons un estudi

Ser noctàmbul augmenta el risc de tenir diabetis tipus 2 o problemes cardiovasculars

Un estudi mostra que les persones que s'aixequen d'hora i fan activitat utilitzen millor les fonts d'energia metabòlica

Ser noctàmbul i tendir a fer activitat ben entrat el dia o al vespre augmenta el risc de tenir diabetis tipus 2 o malalties cardiovasculars. En canvi, aixecar-se i tenir activitat d'hora està associat a menys risc d'aquests problemes mèdics.

Així ho estableix un estudi fet per investigadors de la Universitat Rutgers, a Nova Jersey, que s'ha publicat a Experimental Physiology.

L'objectiu dels autors era investigar si el cronotip, que indica diferències en el metabolisme i els nivells hormonals durant el cicle circadià de 24 hores, tenia incidència en la sensibilitat a la insulina i en l'ús de les reserves energètiques de l'organisme.

Per això, van seleccionar 51 persones obeses amb una edat mitjana de 55 anys i les van classificar en dos grups, segons la seva tendència a dormir i fer activitat en diferents moments del dia.

Van controlar-los durant una setmana per avaluar la seva activitat física i el consum d'energia metabòlica. Tots duien una dieta controlada i no havien de menjar durant la nit per no influir en els resultats.

Escultura amb diversos rellotges a l'exterior d'una estació de París (Reuters/Charles Platiau)

Per analitzar el consum d'energia van utilitzar tècniques d'imatgeria mèdica que permetien mesurar la massa corporal i la seva composició. També van mesurar la sensibilitat a la insulina i van prendre'ls mostres d'alè per mesurar el metabolisme de greixos i d'hidrats de carboni.

Tots els participants es van sotmetre a 15 minuts d'exercici físic moderat o d'alta intensitat en una cinta de córrer. La inclinació augmentava un 2,5% cada dos minuts i l'exercici acabava quan el participant arribava al punt d'esgotament --això s'assoleix quan les pulsacions per minut igualen o superen les 220 menys l'edat del participant--.

Els resultats indicaven que les persones matineres utilitzaven més els greixos com a font d'energia, tant durant l'exercici com en els descansos. També tenien més sensibilitat a la insulina.

En canvi, les aus nocturnes mostraven més resistència a la insulina. Això implica que requereixen més nivells d'aquesta hormona per rebaixar la concentració de glucosa a la sang. I per això el seu cos tendeix a utilitzar més hidrats de carboni que no pas greixos com a energia.

Això darrer implica que el seu risc de tenir diabetis tipus 2 o problemes cardiovasculars és superior.

Aquests resultats es produïen independentment de la càrrega de treball. Per tant, es tracta, segons els investigadors, d'alteracions en el metabolisme provocades pel cronotip.

Les causes d'aquestes diferències no se saben i esbrinar-les serà objecte de futures investigacions. Però segons l'autor principal, Steven Malin, l'estudi revela que el nostre ritme circadià de son i vigília pot afectar la forma com el nostre cos utilitzat la insulina i això es pot tenir en compte en les exploracions mèdiques:

"Com que el cronotip sembla tenir impacte en el nostre metabolisme i en l'acció de les hormones, suggerim que pot ser utilitzat com un factor per predir el risc de malaltia d'una persona".

 

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut