Així ha quedat l'arc de Darwin després que s'ha ensorrat la part superior de la roca (Héctor Barrera/Ministeri d'Ambient de l'Equador)

S'ensorra l'arc de Darwin, la icònica formació rocosa de les illes Galápagos

Aquest arc en ple mar, a l'Equador, molt popular entre els submarinistes per la seva varietat de fauna, ha caigut per l'erosió natural

Actualitzat

L'erosió natural ha fet caure l'arc de Darwin, una famosa i icònica formació de roca natural situada al mig del mar davant de les illes Galápagos, a l'Equador, segons ha informat Ministeri de Medi Ambient d'aquest país.

Funcionaris ecologistes van donar la notícia dilluns amb unes fotografies, publicades a les xarxes socials del ministeri, en què es pot veure les runes de l'arc visible a l'oceà, amb les dues columnes de suport encara dretes.

"Informem que l'emblemàtic arc de Darwin s'ha esfondrat", es pot llegir al twitter del ministeri en castellà.

 

 

L'arc, batejat amb el nom del naturalista britànic Charles Darwin, és molt popular entre els submarinistes per la seva varietat de fauna, fotògrafs i turistes de creuers que s'aproximen a la seva latitud: 965 quilòmetres a l'oest de l'Equador, a l'extrem més septentrional de les illes Galápagos, un arxipèlag volcànic a l'oceà Pacífic.

Aquesta gran formació rocosa, que semblava un arc de triomf, sobresurt en mig del mar, i va formar part de l'illa de Darwin, que no es pot visitar per terra ja que és territori protegit per la seva biodiversitat.

Així era l'arc de Darwin en una imatge del 2006 (Movera at English Wikipedia, CC BY-SA 3.0)
Uns submarinistes es fotografien davant l'arc natural l'any 2013 (Reuters/Jorge Silva)

El bussejadors, que anomenen la part submarina de l'arc com "el teatre" per l'espectacle que s'hi pot veure, hi poden observar taurons, tortugues marines, dofins, una gran diversitat d'espècies de peixos i fins a taurons balena.

L'arxipèlag, sorgit de les erupcions volcàniques, es troba en una zona de gran activitat on els moviments sísmics són freqüents. A més de l'erosió de la roca, --esculpida durant milers d'anys, pel mar i el vent--, no es descarta que aquesta activitat del subsòl hagi pogut precipitar l'esfondrament. Ara només queden dretes les dues pilastres que sostenien l'arc. 

Les illes Galápagos van ser declarades patrimoni natural de la humanitat por la Unesco, el 1978. L'arxipèlag està format pel 13 illes grans, 6 de més petites i 42 illots, i es considera el laboratori natural que va permetre al naturalista anglès Charles Darwin desenvolupar la seva teoria de l'evolució i selecció natural de les espècies.

ARXIVAT A:
Medi ambientPatrimoniBiodiversitat
Anar al contingut