S'enfronta a 200.000 euros de multa després de parlar en català a un guàrdia civil
S'enfronta a 200.000 euros de multa després de parlar en català a un guàrdia civil

S'enfronta a 200.000 euros de multa després de parlar en català a un guàrdia civil

Una treballadora de l'aeroport de Palma va posar una denúncia per discriminació lingüística i ara la demanden per infringir la seguretat

RedaccióActualitzat

Una treballadora de l'aeroport de Palma ha passat de ser denunciant a ser denunciada per dirigir-se en català a un guàrdia civil en un control de seguretat de Son Sant Joan. Paula Rotger, que assegura que un dels agents li va dir "o parles en espanyol o no entres", s'enfronta a una multa de fins a 200.000 euros per "posar en perill la seguretat aeroportuària" per irregularitats en el control.

Els fets es remunten al 25 de juny quan Rotger, que treballa a l'aeroport des de fa 30 anys, va arribar al recinte. Un arc de control va xiular quan va passar. Rotger va ser registrada i va poder accedir al recinte.

Al cap d'una estona, quan es trobava en una reunió de feina, un tercer agent de la guàrdia civil la van anar a buscar perquè tornés a superar el control. Quan ja l'havia passat, per tercera vegada, es va acomiadar dels agents en català.

Segons Rotger, va ser en aquell moment quan va dir "moltes gràcies" a l'agent, i aquest "es va indignar, va com explotar" i li va dir: "A l'autoritat se li parla en espanyol". El guàrdia civil la va amenaçar de privar-li l'entrada al recinte i, davant la negativa d'ella de parlar-li en castellà, l'agent li hauria negat l'accés a les instal·lacions de l'aeroport i a continuar amb la reunió.


De denunciat a denunciada

El matiex dia que va passar, Rotger va presentar una denúncia per un delicte de discriminació lingüística al jutge de guàrdia. El jutjat la va arxivar i ara està pendent del recurs.

Tres setmanes després la Guàrdia Civil li va entregar una denúncia interposada davant l'Agència Estatal de Seguretat Aèria (AESA) i ara la treballadora de l'aeroport s'enfronta a una sanció que pot arribar a 200.000 euros de multa.

Paula Rotger manté que l'agent li va dir: "A l'autoritat se li parla en espanyol"


La denunciada nega la falta de la què se l'acusa:

"Si fos cert el que ells diuen, que jo m'he saltat un control, m'haurien d'haver retingut i retirat la targeta d'identificació en aquell moment."


Sanció per irregularitats en l'entrada a l'aeroport, no per parlar català

Des de la delegació dels govern asseguren que no hi ha discriminació lingüística i argumenten que la proposta de l'expedient sancionador "no és per utilitzar el català sinó per unes suposades irregularitats a l'hora d'entrar a la zona restringida de l'aeroport", ha explicat Ramon Morey, delegat del govern en funcions.

Ramon Morey, delegat del govern en funcions


Per la seva banda, el diputat i portaveu de MÉS per Mallorca, Miquel Ensenyat, reclama que s'investiguin els fets. Ho ha demanat a través d'una carta al delegat del govern en funcions.

ARXIVAT A:
Català
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut