Un operatiu contra els incendis a Castellgalí (ACN/Nia Escolà)

S'avança quatre mesos la campanya contra els incendis: "Treballem com si fos ple estiu"

La sequera extraordinària, el vent i els rècords de calor d'aquest hivern fan que ja estigui en marxa l'operatiu de Prevenció d'Incendis Forestals

Amb els boscos més secs que mai, el risc d'incendi cada cop és més gran. I ha obligat, per primer cop, a avançar quatre mesos el dispositiu de vigilància d'incendis forestals. El risc que es declari un foc s'ha disparat i en les últimes hores s'hi ha sumat el vent.    

Enric Sapés Sorribas, cap del Grup de Prevenció d'Incendis Forestals, ha explicat: "Totes les unitats ja estan treballant com si fos ple estiu." En concret, el dispositiu passa de 30 persones disponibles a 60 i també s'activen vuit bases de sortida.

"Els boscos són un polvorí i cal anar molt amb compte amb fer activitats en zones forestals", ha afegit.

Aquest dissabte hi ha 13 comarques al nivell 2 del pla Alfa. Des del Bruc, a l'Anoia, els bombers ja vigilen si detecten columnes de fum per poder actuar tan ràpidament com puguin. Això ho acostumaven a engegar a finals de primavera, al maig.

Segons han explicat a TV3, per aquestes dates se solien limitar a tenir cura de les pistes forestals, obrir camins i altres tasques de neteja. Àlex Carafí, del Grup Especial de Prevenció d'Incendis Forestals, ha explicat:

"Hi ha boscos que amb la sequera acumulada de tants anys s'han tornat molt vulnerables a les plagues. Molts arbres han començat a morir-se. En cas de produir-se un incendi, la propagació seria molt més ràpida."

En un mes de febrer a Catalunya, la vegetació mai no havia estat tan eixuta. Els mostrejos constaten que la humitat de les plantes ha disminuït fins a arribar, en alguns casos, a nivells que no s'havien vist fins ara.

Francesc Xavier Castro, del Servei de Prevenció d'Incendis, ha exposat: "Les plantes tenen estratègies per fer front a aquestes situacions adverses, però tot té un límit." 

La vegetació, segons fonts del govern, està en una situació crítica per la falta de pluges en els darrers tres anys. Els experts pronostiquen, de cara al futur, unes campanyes d'incendis que no només estaran concentrades a l'estiu, sinó disperses durant tot l'any. 

Recupera aquí el reportatge sencer emès al TN:

 

Amb el personal incorporat aquesta setmana, s'ha passat a poder disposar de 70 efectius amb 26 vehicles, un tractor equipat amb desbrossadora i una arada de discos per fer tasques preventives i tres robots desbrossadors que serveixen per fer tasques de trituració i eliminació de restes vegetals.

Els vuit equips mobilitzats actuen des de Vilamalla (Alt Empordà), Torreferrussa, a Santa Perpètua de Mogoda (Vallès Oriental), Benifallet (Baix Ebre), Ulldemolins (Priorat), Constantí (Tarragonès), Arnes (Terra Alta), Tremp (Pallars Jussà) i Calaf (Alta Anoia).

Les unitats del Grup Especial de Prevenció d'Incendis Forestals (GEPIF) fan tasques de manteniment d'infraestructures de prevenció d'incendis forestals o d'àrees estratègiques. També fan vigilàncies en boscos de ribera per prevenir incendis de borrissol dels pollancres o cremes controlades a l'alta muntanya.

Els efectius disponibles s'han duplicat ja aquest febrer, quan l'habitual era incorporar-los al juny (ACN/Nia Escolà)


Mínims històrics i caiguda d'arbres

Segons un mapa elaborat mitjançant satèl·lit (VIIRS), que compara l'actual quantitat d'aigua i verdor de la vegetació amb les registrades per a la mateixa època als darrers dotze anys, la quantitat d'aigua i la verdor de la vegetació no havien estat mai tan baixos a gran part del país.

Entre els punts que se situen en mínims històrics hi ha bona part de la Catalunya Central, litoral i prelitoral central, interior de les Terres de l'Ebre i el nord-est.

La caiguda d'arbres és un altre dels riscos als quals s'està fent front amb tales selectives. I posa l'exemple de zones del Garraf, on la sequera ha fet col·lapsar algunes masses senceres de pinedes. "És de les coses que més ens preocupa i estem actuant de forma dirigida per evitar riscos de caiguda a persones", ha dit.

 

ARXIVAT A:
SequeraBombersCrisi climàtica
Anar al contingut