Barcelona

Saura posa un "notable alt" al desplegament de l'Estatut malgrat les "resistències" de l'administració espanyola

El conseller Joan Saura ha posat un "notable alt" al desplegament de l'Estatut tres anys després de l'entrada en vigor de la llei catalana. Saura ha fet aquestes declaracions en una entrevista a l'agència ACN. Tot i així, el conseller ha deixat clar que durant aquest temps Catalunya ha hagut de superar "moltes resistències" per part de l'administració espanyola. Entre els aspectes més complexos d'aquesta negociació Saura ha destacat el finançament i el traspàs de Rodalies. De cara al futur el conseller ha reclamat que l'Estat no envaeixi competències exclusives de la Generalitat, com és el cas del finançament dels ajuntaments.

Actualitzat
El conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació ha posat un notable alt global al desplegament de l'Estatut, però ha assegurat que alguns "exàmens" es van haver de "repetir" perquè el govern espanyol els va suspendre. Amb aquest símil Joan Saura ha denunciat les "moltes resistències" que assegura que el govern espanyol ha posat al desplegament de l'Estatut.

Joan Saura també ha destacat el deplegament intern de l'Estatut a Catalunya, amb la creació del Consell de Garanties Estatutàries, l'Agència Tributària de Catalunya o la reforma del Síndic de Greuges.

El conseller ha qualificat de "boníssim" l'acord de finançament, i ha assegurat que ha donat una "certa empenta d'optimisme" a la societat catalana i ha servit per cohesionar el tripartit. També ha afegit que CiU no s'ha sumat a l'acord "perquè no vol".

Saura vol posar fi a la invasió de competències per part de l'Estat

Joan Saura ha dit que a partir d'ara la Generalitat es marca nous reptes, com el traspàs dels trens regionals un cop es tanqui el de Rodalies. El conseller també creu que cal posar fi a la invasió de competències de Catalunya per part de la legislació estatal. Com a exemple d'això ha reclamat que l'estat espanyol "deixi de fer política de foment i subvencions directament als ajuntaments".

El conseller també ha apostat perquè es pugui celebrar una conferència de presidents autonòmics sense la presència del govern espanyol. Saura ha recordat que aquesta és una pràctica de "col·laboració horitzontal" entre territoris habitual en països federals com Alemanya.
Anar al contingut