Molts CAPS han tancat per fer suport al CAP de Seròs

Saturació a l'atenció primària de Lleida per l'augment de casos de coronavirus

Aquest dimecres ja s'apliquen les noves mesures, més estrictes, a Lleida i en aquests sis municipis més: Alcarràs, Soses, Seròs, Aitona, la Granja d'Escarp i Torres de Segre

Actualitzat

Els focus de coronavirus a la regió sanitària de Lleida s'han duplicat en cinc dies i ja n'hi ha una cinquantena, entre brots confirmats i agrupaments de casos en estudi, la majoria al Segrià.

Als centres d'atenció primària de la comarca també han notat aquest augment i parlen de saturació:

"Estem cansats, estem saturats i esperem que no comencin a caure companys."

Són les declaracions del Dr. Godoy; els seus companys estan reforçant el CAP d'Alcarràs i ell continua atenent, de manera presencial, els veïns de Torres. Per reforçar els CAPs s'han tancat consultoris mèdics com el de la Granja d'Escarp, Almatret, Massalcoreig i Maials. Tots passen a reforçar el CAP de Seròs.

El Departament de Salut es justifica i explica que han tancat els consultoris on no es poden separar els pacients amb Covid de les altres patologies. I, per descongestionar l'atenció primària, s'ha contractat mig centenar de professionals i s'incorporen, com a rastrejadors, tècnics dels ajuntaments.

Als hospitals, amb dades d'aquest dimecres, hi ha ingressades 129 persones, 19 més que ahir i el triple que a començaments de la setmana passada. Per fer front a l'increment de casos, l'Hospital Arnau de Vilanova ja té activa la tercera planta per a malalts de Covid, i s'ha reobert l'hotel medicalitzat Nastasi, que ja va acollir pacients durant el primer pic de la pandèmia. Les xifres continuaran augmentant. En part, perquè es fan moltes proves PCR: només la setmana passada, 6.000 a tota la regió sanitària.

Salut contracta més professionals per fer front a aquests brots

Són 10 metges, 13 professionals d'infermeria i la resta auxiliars, administratius i treballadors socials que han d'ajudar a controlar el confinament correcte dels positius i els seus contactes. Per fer aquesta feina, els ajuntaments han cedit també els tècnics que havien contractat per fer seguiment de la campanya de la fruita. Pel que fa a brots i petits focus, n'hi ha una cinquantena i la transmissió comunitària és un fet. Divina Farreny, directora dels Serveis Territorials de Salut a Lleida, detalla les conseqüències de la situació:

Ara mateix la transmissió del virus és alta i la velocitat de contagi, molt elevada; per això repetim que les úniques mesures contundents són reduir la mobilitat i la interacció entre persones.

 

Els nous casos notificats aquest dimecres a la regió sanitària de Lleida són 199, dels quals 138 corresponen al Segrià. Dels 129 hospitalitzats, hi ha 14 persones crítiques a les unitats de cures intensives. Des de finals de la setmana passada hi ha com a mínim 8 malalts que s'han derivat a l'UCI de la Vall d'Hebron. També per alleugerir la pressió als centres hospitalaris, l'hotel Nastasi acull 15 pacients i n'hi ha 17 d'hospitalitzats a domicili.

El síndic de greuges ha obert una actuació d'ofici per estudiar si el govern realment ha reforçat com calia el sistema de vigilància epidemiològica a Lleida.

Entren en vigor les mesures més estrictes a Lleida

Aquest dimecres al migdia entren en vigor les noves mesures a Lleida i en aquests sis municipis més: Alcarràs, Soses, Seròs, Aitona, la Granja d'Escarp i Torres del Segre. A partir de les 16.00 queda restringida l'entrada i sortida a tots aquests municipis, tret dels desplaçaments per motius laborals per raó de serveis considerats essencials.

Durant aquest matí i davant de la incertesa de molts restauradors, la Federació d'Hostaleria de Lleida els ha dit que podien obrir mentre la Generalitat no publiqués la resolució del confinament, cosa que ha fet a les dues d'aquest migdia.

Això ha fet que durant el matí es veiessin imatges que s'allunyaven de les d'un primer dia de confinament. Sobretot a les terrasses de la zona alta de la ciutat, que estaven plenes. Fins i tot el tren turístic continuava funcionant avui per la capital del Segrià.

Els Mossos poden denunciar, a partir de les 16.00, qui no respecti les mesures que va aprovar el govern i que aquesta matinada ha ratificat la justícia.

Més prohibicions d'aquest confinament, amb possibilitat d'anar a treballar

Es prohibeixen les trobades i reunions de més de deu persones tant en l'àmbit privat com en l'àmbit públic. Aquesta prohibició inclou casaments, serveis religiosos, celebracions i cerimònies fúnebres. No es consideren incloses en aquesta prohibició les activitats laborals ni els mitjans de transport públic.

En les reunions que concentrin fins a deu persones en establiments oberts al públic no es permet el consum ni d'aliments ni de begudes.

Resolució sobre les restriccions a set municipis del Segrià by Moderador Noticies Web on Scribd

Massalcoreig queda fora de l'enduriment del confinament

Satisfacció a Massalcoreig per haver quedat fora de l'enduriment del confinament de Lleida i el Baix Segre. 

Massalcoreig té 600 habitants i només tres casos de covid-19, tots d'una unitat familiar i a l'etapa final de la quarantena. Per això, el municipi considerava "injust" que quedés inclòs en l'enduriment de les restriccions de la ciutat de Lleida i els set municipis del Baix Segre. L'alcaldessa, Montserrat Jové, ha explicat que es va queixar a la Diputació, la delegació del Govern i al conseller Buch i, finalment, la jutgessa ha decidit excloure el municipi. La notícia s'ha rebut amb molta satisfacció al poble. 

En canvi, La Granja d'Escarp, amb una situació molt similar, no ha quedat exclòs i ara l'alcalde reclama el mateix tracte.

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut